Rendzavarók

„Eljött Jézus Krisztus királysága, én vagyok az” – megafonjával hosszú másodpercekig rohangált a Szent István-bazilika lépcsőjén egy szakállas, fonott hajú, napszemüveges fiatalember, megzavarva ezzel az augusztus 20-i szentmisét. Az esetnek nem volt politikai felhangja, a férfit pszichiátriai kivizsgálásra vitték. Ám nem csak elmebetegek csinálnak cirkuszt ünnepeinken: politikusok és szimpatizánsaik is rendre akadályozzál ellenfeleik fellépést.

2011. augusztus 31., 21:02

A botránykeltől célja változó, ki politikai üzenetet akar továbbítani, ki szeretne megakadályozni egy veszélyesnek gondolt beruházást, de azt sem ritka, hogy valaki egyszerűen csak egy jóízűt szeretne anyázni. Loppert Dániel például politikai karrierjét köszönheti az alkalom szülte hazaárulózásának: a médiahatóság mai vezetője, Szalai Annamária és számos már fideszes tótumfaktum tüntetett mellette a tárgyalásán, Rogán Antal pedig rögtön titkári állást adott neki, majd megválasztották a Fidesz Ifjúsági Tagozatának elnökévé. Loppert manapság a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs osztályának vezetője. Hihetetlen karrier!

Hat évvel ezelőtt egy akkor még ismeretlen, szemüveges, jól sérült fiatalember szórt röplapokat a Parlament karzatáról, később pedig Románia uniós csatlakozása ellen ágált az Erzsébet hídon. Ez a fiatalember ma a országgyűlési képviselő, a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik alelnöke.

Őszöd után a jobbikos rendzavarások mindennapossá váltak: Gyurcsány vidéki körútjait hagyományos füttykoncertek kísérték, a forradalom ötvenedik évfordulójának ünnepén pedig tojásokkal dobálták meg Demszkyt.

A csütörtökön megjelenő 168 Órában elolvashatja, miért lett a véleménynyilvánítás ennyire kedvelt (és nem is mindig törvényes )formája a a rendzavarás!