Huszonegy év után nem vezeti tovább a Fővárosi Állatkertet Persányi Miklós

2020. február 21. 11:22 - szerző: 168 Óra

Közleményben jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal, hogy lemond a Fővárosi Állatkert vezetéséről Persányi Miklós. A szakember – néhány év megszakítással – több mint 21 évig állt az intézmény élén, a közleményben Persányi egészségi okokra hivatkozott, ezért március 1-jétől távozik a posztról. Megbízott főigazgatóként a jelenlegi operatív igazgató, Szabó Roland agrármérnök válthatja.

Persányi Miklós
Fotó: Fővárosi Állatkert/Bagosi Zoltan

„Életem hetvenedik évébe léptem, és az utóbbi hónapokban munkámban jelentkező rendkívüli terhelés egészségemet is próbára tette.

A következő időszakban még tovább növekvő feladatokat felmérve, és tapasztalva a szervezetemet érő negatív hatásokat, magasabb vezetői feladataimtól visszavonulok” – írta Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett levelében Persányi.

„Az Állatkert és a Főváros szolgálatára most is éppúgy elkötelezett vagyok, mint amikor 26 évvel ezelőtt, amikor 1994. március 1-én beléptem az Állatkertbe, és megkezdtem főigazgatói munkámat. Szívesen támogatom kollégáimat a továbbiakban is, utódomat tanácsokkal, a szakmai közösségekbe bevezetéssel, illetve bármely igényelt módon segítem, erőmhöz mérten kész vagyok közreműködni az Állatkert fejlesztéseinek sikeres befejezésében, jövőbeni működtetésének előkészítésében” – tette hozzá Persányi.

Karácsony Gergely főpolgármester elfogadta a lemondást. A Fővárosi Közgyűlés legközelebb jövő szerdán ülésezik, ekkor dönthetnek a megbízott főigazgató személyéről, Persányi Miklós utódját nyílt pályázaton választják majd ki.

A hvg.hu közben arrór ír, hogy bár egészségügyi okokra hivatkozik, a Biodóm körüli költségvetési vita állhat a háttérben. A Pannon Park körüli vita akkor mérgesedett el igazán, amikor egy bejáráson Persányi bejelentette, hogy

a nagyszabású beruházásra nem elég a kormány által biztosított 43,7 milliárd forint. Akkor úgy becsülete: további 20 milliárd forintra van szükség.

„Ha már építünk valamit, mondhassuk, hogy miénk Európában a legnagyobb” – ebből a nagyívű perspektívából nézte a Biodómot 2013-ban Persányi Miklós, aki

az 1,7 hektáros épületbe szabadabban mozgó nagytestű állatokat, kétmillió literes cápamedencét és az egykori pannon ősvadon megidézését képzelte el.

Az álmokhoz azonban pénz is kell: a 2012-ben 12 milliárdos Biodóm jelenleg ott tart, hogy 63 milliárdból talán meg lehet nyitni úgy, ahogy azt Persányi eltervezte, de még az sem biztos – írja a lap. Ennyi pénz nincs, a kormány megállt 43,7 milliárdnál, a főigazgató által decemberben kért plusz 20 milliárdot az elszálló öszegeket értetlenül néző kormány és főváros sem akarja megadni.

Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára

személyesen az állatkert igazgatóját okolta a kialakult helyzetért.

Úgy nyilatkozott, Persányi nagyon nehéz helyzetbe hozza nem is annyira a kormányt, inkább az országot”.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Ötödikes kora óta imádja az Állatkertet, állatszőrallergiája ellenére

Persányi a HVG-nek korábban elmondta, ötödikes korában esett szerelembe az Állatkerttel és azóta csakis állatkerti igazgató akart lenni. Ez a vágy vezérelte már az óbudai Martos Flóra Gimnázium biológia tagozatára is, majd az ELTE biológia-népművelés szakára. Tanári pálya után 1976-tól a KISZ Központi Iskolájának instruktoraként „táboroztatással és vezetőképzéssel” foglalkozott, 1986-ban a Környezetvédelmi Hivatalba, majd a minisztériumba invitálták főosztályvezetőnek, tanított az amerikai Cornell egyetemen.

A Fővárosi Állatkert főigazgatói székét 1993-ban nyerte el, amit csak a politikai kedvéért hagyott ott egy időre 2003-ban, amikor környezetvédelmi miniszter lett a Medgyessy-kormányban, azt követően pedig Gyurcsány Ferenc kabinetjében. Az állatkerti igazgatói székbe 2007 májusában tért vissza. Persányi egyébként allergiás az állatszőrre, és csak a hüllők és a halak közelségét bírja huzamosabb ideig. „Volt, hogy tévéinterjút kellett adnom a zsiráfházban, öt percig bírtam, aztán ki kellett mennem tíz percre levegőt venni” – mondta a HVG-nek.

(A hvg.hu nyomán)