Budapest nem ad már több pénzt a Biodómra

2019. december 19., 08:32

Szerző:

Még húsz milliárd forint hiányzik a fővárosi állatkert befejezéshez. A Népszava információi szerint azonban ezt az összeget a fővárosi önkormányzat nem tudja és nem is fogja előteremteni.

Az állatkert főigazgatója, Persányi Miklós pár napja jelentette be, hogy gyakorlatilag szerkezetkész a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) új turisztikai attrakciója, a Biodóm, azaz egy hatalmas, 1,7 hektáros állat és növényház.

Az állatkert főigazgatója megerősítette a lapnak, hogy az épület befejezéshez mintegy húsz milliárd forint hiányzik. A projekt eredetileg 16 milliárd forintos költségvetéssel indult, ma már majdnem 63 milliárd forintnál tart. A Biodóm beruházás a FÁNK saját projektje, ám eddig kormány finanszírozta a központi költségvetésből. A kabinet korábban azt a határozatot hozta, hogy állja a számlát. Ennek felső határát 43,7 milliárd forintban húzta meg, így keletkezett a húsz milliárd forintos finanszírozási rés.

A Népszava több forrásból is úgy értesült, hogy a főváros vezetése eldöntötte, hogy egyetlen fillért sem ad a Biodóm fejlesztésére.

Ennek leginkább az az oka, hogy nincs miből. A másik oka az, hogy a fenntartási költségeire a Városháza szerint havi szinten legalább egymilliárd forintot kellene költeni. Ez viszont éves szinten már nem gazdálkodható ki Budapest költségvetéséből.