Megregulázta a kormányt a Pedagógusok Szakszervezete: az agresszió megfékezésére nem iskolaőrség kell, hanem szakemberek

2020. június 9., 15:21

Szerző:

Az erőszaknak, így az iskolai agressziónak minden formáját elutasítja a Pedagógusok Szakszervezete, és egyetért azzal, hogy a pedagógusok csak nyugodt légkörben tudnak nevelni és oktatni, ez szolgálja a diákok érdekeit is, írják az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az iskolai agresszió megfékezésére a megelőzést, az ezt segítő szakemberek alkalmazását tartják a leghatékonyabbnak, ezért elutasítják az iskolaőrség létrehozására tett törvényjavaslatot.

A szakszervezet szerint nem állapítható meg a parlament elé benyújtott módosításból, ki és miként dönti majd el, egy iskolában szükséges-e az iskolaőrség alkalmazása, a nevelési-oktatási intézmények részéről ki és milyen jogkörben lesz jogosult az együttműködési megállapodás aláírására, annak lesz-e minimális vagy maximális időtartama. A pedagógusok szakszervezete ezért többek között azt javasolja, hogy

kétszáz tanulóként legalább egy iskolapszichológust foglalkoztassanak, aki az iskolában elérhető minden nap,

tehát növelni szükséges a létszámukat. Emellett a fejlesztőpedagógusok, gyógypedagógusok számának jelentős növelését is indokoltnak látják, különösen a hátrányos helyzetű térségekben. A nehéz körülmények között végzett munka fogalma ne településhez legyen kötve, hanem az iskolában tanuló hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű tanulók, integrációra szoruló gyermekek arányához. 

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Mint írják,

a pedagógiai asszisztensek - akiknek létszámát szintén emelni kell - segíthetnek a konfliktusok korai felismerésében, a tanulási kudarcok leküzdésében partnerei lehetnének a pedagógusoknak.

Fontosnak tartanák a gyerekvédelmi rendszer alaposabb felülvizsgálatát, hatékonysági tanulmányok készítését, több szakember alkalmazását. Szintén alapvető lenne a családvédelmi szakemberek, szociális munkások szorosabb együttműködése a gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat ellátó pedagógussal.

Mint ismert, múlt héten a kormány benyújtotta a parlamentnek az iskolaőrségről szóló törvényjavaslatot. Az iskolaőri intézmény bevezetését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be május végén azzal az indoklással, hogy vannak olyan iskolák és térségek, "ahol a tanárok veszélyeztetettsége fennáll". A miniszter azt mondta akkor, hogy ötszáz iskolában lesz iskolaőrség. A törvényjavaslat szerint az iskolaőr kényszerítő eszközöket is alkalmazhat, testi kényszert, vegyi eszközt, rendőrbotot vagy bilincset. Hivatalos személy elleni erőszak esetén pedig levinné a büntethetőség alsó korhatárát 14-ről 12 évre.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.