Pánikgombot kapnak a MÁV kalauzai az erőszakos támadások ellen

2019. április 29., 19:00

Szerző:

Több erőszakos cselekmény is érte a jegyvizsgálókat az elmúlt időben, ezért a MÁV egy új eszközzel szerelte fel a kalauzok ellenőrző készülékét. Az ellenőrök ezután egy gombnyomással kérhetnek majd segítséget – írja a hvg.hu.

A vasúttársaság közleményében azt írta, hogy a pályaudvarokon bemondott figyelemfelhívások és a védelmi intézkedések pozitív eredmény hoztak, a gyors segítségnyújtás kialakítása érdekében pedig szakértői vizsgálatot folytattak.

A vonatszemélyzet konfliktuskezelési tréningen vett részt, a jegyellenőrző készülék pedig segélykérő (S.O.S.) funkcióval bővült, amivel az adott vonaton szolgálatot teljesítő kollégák probléma esetén gyorsan tudják riasztani a fedélzeten utazó vagyonőrt, a többi jegyvizsgálót, mozdonyvezetőt vagy az üzemirányítókat.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ilyen helyzet lehet a bántalmazás, a fenyegetés, az utas rosszulléte, balesetveszély, az utasok értékeinek vagy a járműnek a védelme.

Tavaly nyár óta 12 alkalommal használták az új funkciót. A tapasztalatok szerint ha a jegyellenőrnek egy problémás utassal van dolga, több támogató jelenlétében a konfliktusok hatékonyan csillapíthatók.

A jegyellenőrök elmondása alapján volt olyan eset, amikor egyszerre öt utas lépett fel fenyegetően. A pánikgomb használata után érkezett erősítés viszont meggyőzte őket, lehiggadtak, és mindannyian fizettek. Olyan is előfordult, hogy nyolc utashoz kellett rendőrt hívni a következő állomásra.

Több alkalommal rosszullét miatt hívtak mentőt az utasokhoz az S.O.S gomb segítségével.