Orbán Viktor ezt nem fogja könnyen megúszni, újabb feltételt szabott az Európai Néppárt

2019. március 14., 10:04

Szerző:

Úgy tűnik, az Európai Néppártnak (EPP) már nem elegendő a kedden Budapesten járt csúcsjelölt Manfred Weber által szabott három feltétel - bocsánatkérés, az EU-t gyalázó kampány leállítása, a CEU budapesti működésének biztosítása - teljesítése ahhoz, hogy ne zárják ki soraikból a Fideszt. A Népszava információi szerint az EPP azt is akarja, hogy az Orbán-kormány hajtsa végre az Európai Bíróság döntéseit, továbbá kezelje azokat a problémákat, amelyek miatt számos kötelezettségszegési eljárások indult Magyarország ellen.

A napilap szerint az is lehetséges, hogy egy háromtagú bizottságot küld Magyarországra az EPP, hogy közvetlen közelről ellenőrizhessék, teljesülnek-e a feltételek.

Így a Fidesz szoros felügyelet alá kerülne a három feltétel teljesítése esetén is. Az EPP vezérkara most Orbán Viktor miniszterelnök válaszára – a feltételek elfogadására vagy elutasítására – vár, ennek nyomán döntenek a határozati javaslatukról, ami vagy a Fidesz kizárását, vagy a felfüggesztését, vagy a maradását fogja javasolni a pártcsalád március 20-i ülésén. Az egy hét múlva sorra kerülő ülésen az EPP mindenképpen dönteni fog, ugyanis több, még a Fidesszel szorosabb kapcsolatban álló, nagy konzervatív pártnál is betelt már a pohár.

A lehetséges forgatókönyvekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az Európai Néppárt frakcióülése Strasbourgban - Orbán Vik
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.