Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Manfred Weber: Nem minden problémát sikerült megoldani

2019. március 12. 16:09 - szerző: Ágoston Zoltán

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje Budapesten azt mondta, a CEU a kulcsfontosságú kérdés, a többi a pártcsalád belügye.

– Nagyon sok kérdésről beszéltünk, de nem minden problémát sikerült megoldani – nyilatkozta kedd délután a Dohány utcai zsinagóga előtt tartott sajtótájékoztatóján Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője és csúcsjelöltje, aki az Orbán-kormány EU-ellenes plakátjai miatt járt Budapesten. A plakátkampányt követő nemzetközi felháborodásban az EPP több tagpártja is a Fidesz kizárást követeli a konzervatív pártcsaládból, amiről Manfred Weber azt mondta, az EPP-nek vannak értékei, amelyekről nem lehet alkudozni, és az EPP-n belül ezeket minden pártnak tiszteletben kell tartania.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A bajor politikus korábban három feltételt támasztott, hogy a Fidesz az Európai Néppártban maradhasson. Az első, hogy az EU-ellenes plakátokat tüntessék el az utcákról – ezt ma reggel meg is történt, a bajor politikus útjába esőket egyszerűen lefedték –, amiről Manfred Weber most azt mondta:

– Nem hagyjuk, hogy folytatódjon az EU-ellenes propaganda.

 

A másik feltétel, hogy Orbán Viktor kövesse meg az Európai Néppártot, a bajor politikus szerint legalábbis „pozitív dolog lenne”, ha a magyar miniszterelnök bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket más néppárti tagpártoknak okozott, jelezve, hogy nem jó úton járt.

A harmadik feltétel az volt, hogy a CEU-nak ne kelljen Bécsbe vinnie az amerikai akkreditációjú képzéseit, és továbbra is adhasson ki Budapesten ilyen diplomát. Manfred Weber

ezt nevezte kulcsfontosságú témának.

– Tiszteletben kell tartani a tudomány szabadságát, biztosítani kell a CEU működését – hangsúlyozta a politikus. – Párbeszédet folytatunk, lássuk meg, hogyan alakulnak ezek a tárgyalások. Politikus vagyok, a feladatom megoldásokat találni, és nem az, hogy konfliktusokat kreáljak – mondta.

Manfred Weber első útja Budapesten a CEU-ra vezetett, aztán tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, végül pedig a Dohány utcai zsinagógában a Mazsihisz képviselőivel találkozott. Ezek után a tárgyalásai után is tartott egy sajtótájékoztatót, megismételve, hogy még sok kérdést kell tisztázni, de a Fidesznek idomulnia kell azokhoz az értékekhez, amelyeket az EPP képvisel. Nem akar találgatásokba bocsátkozni a Fidesz kizárást illetően, de kétség sem férhet hozzá, hogy az megkövetelik az alapvető értékek tiszteletben tartását. Újra hangsúlyozta azt is, hogy a CEU a kulcsfontosságú téma, a többi gyakorlatilag az EPP belügye.

A Fidesz sorsáról az EPP jövő heti, március 20-i küldöttgyűlésén dönthet. Arról, hogy kizárás helyett felfüggesztés jöhet, ebben a cikkünkben írtunk részletesen.