Jön az újabb nemzeti konzultáció, bevetési egységekkel kezelné a járvány második hullámát Orbán Viktor

2020. május 29., 07:59

Szerző:

Orbán Viktor pénteken ismét az állami rádióban járt. Elsőként annak apropóján beszélt, hogy 10 éve épp ezen a napon tette le miniszterelnöki esküjét második alkalommal. 

90-ben nem sikerült egy olyan változást elérni, ami megváltoztatta volna az országot. Sajnos az a harc, ami a régi rezsim, vagyis a kommunista világ és a régi világ között zajlott, az nem zárult le - értékelt. 

Szerinte ezt zárta le a Fidesz által elfogadott alaptörvény. „

Ebben Schmitt Pálnak elévülhetetlen érdemei vannak.” –

méltatta a plagizálásába belebukott köztársasági elnök érdemeit.

Volt egy magasabb rendű cél is a rendszerváltásban. „Engem úgy neveltek, hogy ha ilyesmiről volt szó, akkor ez egyértelmű, hogy mi egy nagy nemzethez tartozunk. Mi ezt így gondoltuk Felcsúton és Alcsúton.”

Hozzátette, ezt a felfogást szeretné érvényesíteni miniszterelnöksége során.

Az elmúlt 10 év legjobb döntésének nevezte a rendkívüli jogrendet.

Ez a gyorsaság miatt volt fontos, ezt a szabályozás tette lehetővé. Belül maradtunk az Alaptörvény keretein – hangoztatta. 

Azért volt szükség erre, mert ilyenkor órák alatt is dönteni kellett. Az első csatát megnyertük, de már nem szükséges a helyzet kezeléséhez a rendkívüli jogrend.

Orbán Viktor azt mondta, miután a járvány nem múlt el, nagy valószínűséggel ősszel visszatérhet egy második hullám, ez nem érhet bennünket úgy, mint az első. Ezért fel kell készülni erre.

Magyarországon sikeresebben védekeztünk, mint a nyugataik, mert minden döntést korábban hoztunk meg – vonta le a konzekvenciát. Mindez a rendkívüli jogrendnek volt köszönhető.

Arra utasítottam az operatív törzset, hozzon létre egy bevetési egység és ha egy helyen felszaporodik a járvány, akkor ezt a csapatot oda tudják küldeni és lokalizálni tudják a vírust

- fogalmazott a miniszterelnök. 

  • Az operatív törzs megmarad,
  • a kórházak irányítása megmarad
  • és erősebb jogköröket kap a tisztifőorvos

ebben áll továbbiakban a járványügyi készültség a miniszterelnök szerint. 

 

Három tényezőre vezette vissza a tömeges megbetegedések elmaradását:

  • időben meghozott döntések,
  • összefogás,
  • kiváló szakemberek munkája az egészségügyben.

Megjegyezte, a nemzeti konzultáció egy jó lehetőség, mert mindenkinek van saját hangja, papírra tudja vetni és el tudja juttatni a kormánynak a véleményét, ezért tud egyetértési pontokat létrehozni a kormány. 

Ezért jön az újabb nemzeti konzultáció, délutántól indul ami a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról fog szólni. Soros György sem marad ki belőle, az általa javasolt „örökkötvények” kibocsátásáról is lesz kérdés. 

"Kérek mindenkit, ha kézhez vette a nemzeti konzultációt, akkor töltse ki és juttassa vissza hozzánk."

- fogalmazott. 

Megemlítette a Deák téri késelést is, részvétet nyilvánított az áldozatoknak, a történtek miatt „volt tegnap egy tüntetés is, szóval zajlik az élet.” Arra valamiért nem kérdezett rá a műsorvezető, hogyan lehetett ezt megtartani úgy, hogy kijárási korlátozások vannak érvényben.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.