Orbán találkozott Erdogannal, lehet, hogy a török elnök nem is akar visszamenni

2018. október 8., 16:28

Szerző:

Orbán Viktor Facebook-oldalán 40 perce jelent meg egy kép a kézfogásról a kétnapos magyarországi látogatásra érkező török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal. Két jó barátról van szó, Erdogan alig akarta elengedni orbánt a magyar miniszterelnök tavalyi törökországi látogatásán, és lehet, annyira szívélyes a viszonyuk, hogy Erdogan talán haza sem akar térni. Némi malíciával ennek tulajdoníthatjuk legalábbis, hogy Budapestre utazása előtt a török elnök minden hatalmát átruházta  Fuat Oktay alelnökre. Ezt a török Resmi Gazete írta meg.

 

A török elnök utoljára az orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal tartott szeptember 17-i találkozója előtt ruházta át másra a hatalmát – az Angela Merkel német kancellárral tartott szeptember 28-i találkozója előtt nem –, és nem kevés hatalomról van szó, Törökországban 2017. április 16-án tartottak egy népszavazást, amely gyakorlatilag teljhatalmat adott Erdogan kezébe. A szavazatok 51,41 százalékával, a külföldön élő törökök voksaival elfogadott, 18 pontból álló alkotmánymódosítás döntéseinek a nagy része csak a volt Erdogan júniusi újraválasztásával lépett hatályba. Ez egy végrehajtó elnöki rendszert jelent az új alkotmány értelmében pedig  

    • megszűnik a miniszterelnöki tisztség, minden kormányfői hatáskört Erdogan kap,
    • aki tetszése szerint nevezhet ki vagy mozdíthat el minisztereket és bírókat,
  • ha akarja, rendeletekkel kormányozza az országot,
    • és rendkívüli állapotot is kihirdetheti.

Orbán a Facebookon az Isten hozta! fordulattal köszöntötte Erdogan, az ellenzék enyhén szólva nincs elragadtatva a török elnök látogatásától. a Párbeszéd molinón, a Momentum szórólapon szólt be a török elnöknek, akit a DK a Love is love felirattal várt.

A török elnök tényleg Orbán Viktor látványosan jó barátjának számít, annyira, hogy a magyar miniszterelnök Törökországot illiberális mintaállamként említette a hírhedt 2014-es tusnádfürdői beszédében. Szóval izgatottan várjuk a sajtótájékoztatójukat.