Orbán Balázs: július 1-ig tart az ingyenes parkolás és az adókedvezmények határideje, de a hiteleket nem kell fizetni év végéig

2020. május 26., 16:33

Szerző:

Szinte nincs vezető fideszes politikus, aki ne szólította volna már fel bocsánatkérésre a magyar emberek ellen drukkoló ellenzéket – csak néhány név Orbán Viktor mellett, például Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, kedden pedig Varga Judit és most már Orbán Balázs is – amiért aggályuk támadt a rendkívüli jogrend határidő nélküliségével. De mivel a nagyvonalú kormány hajlandó visszaadni a különleges felhatalmazást, immár el lehet mondani, hogy nem lett igaza a vészmadár ellenzéknek. Még ha

maga Gulyás Gergely is azt mondta, csak akkor fogadják el a benyújtott javaslatot, ha a járvány nem durvul.

Azt ma Varga Judit közölte, hogy a veszélyhelyzet június 20-án szűnhet meg, a Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs pedig kedden délután bejelentette, hogy a kormány be is nyújtja az Országgyűlésnek a különleges jogrend visszavonásáról szóló előterjesztést: a T. Ház június közepén vitathatja meg és fogadhatja el a törvényjavaslatot, majd pedig bocsánatkérésre szólított fel. A bejelentésről először a Magyar Nemzet írt.

Az Országgyűlés plenáris ülése Orbán Balázs
Fotó: Illyés Tibor

Az államtitkár elmondta: két külön törvényjavaslatról van szó, az egyik a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény hatályon kívül helyezéséről és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szól, a másik pedig az ezzel összefüggő átmenti szabályokat tartalmazza.

Június közepén tehát megszűnhet a veszélyhelyzeti jogrend Magyarországon

– mondta Orbán Balázs. De a járvány elleni védekezés nem szűnt meg, az továbbra is feladat, ahhoz viszont nem lesz szükség különleges jogrendre, mondta Orbán Balázs, hozzátéve, hogy a védekezés első szakaszához viszont ez elengedhetetlen volt.

Az államtitkár kitért arra, mi lesz a sorsa azoknak az átmeneti jogszabályoknak, amelyeket a védekezés idején hozott a kormány. A több száz oldalas törvényjavaslat legfontosabb elemei:

  • Marad az operatív törzs – amit ugye Pintér Sándor irányít – és a járvány újabb hullámára való felkészülést irányítja
  • Ahogy megtartja a kormány a kórházparancsnoki rendszert is
  • Július 1-jéig tart az egészségbiztosítási és családtámogatási ellátások meghosszabbítása
  • Szintén július 1-jéig tart a közterületi parkolás ingyenessége
  • Az adókedvezmények határideje szintén július 1-je
  • A hiteltörlesztési moratórium hatályban marad december 31-ig
  • Immár utazhatnak külföldre az állami tisztviselők
  • Továbbra is lehet 15 ezer forintos határig érintéses bankkártyás módon fizetni

Orbán azt mondta még, hogy „a magyar jogrendben található egészségügyi válsághelyzet intézménye megerősödik”

és ezzel a jogintézménnyel tudja kezelni a kormány a járvány esetleges második hullámára való felkészülést,

noha ma még nem tudjuk, ez mit jelent. Az államtitkár szerint azonban nem lesz szükség egy újabb rendkívüli jogrend kihirdetésére, ha az Országgyűlés támogatja a kormány ezen javaslatát.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.