Kiskapu: már a jövő héten benyújtják a rendkívüli jogrend végét jelentő jogszabálytervet, de csak akkor fogadják el, ha a járvány nem durvul

2020. május 18., 09:54

Szerző:

„Az a szándékunk, hogy május 26-án benyújtsuk azt a jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek, amelynek elfogadásakor – ez már június lesz – megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon” – nyilatkozta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Hír Tv-nek.

Tehát, a jelek szerint a kormány kész engedékenynek mutatkozni a témában, ami itthon és az EP-ben egyaránt felkorbácsolta az indulatokat. Múlt csütörtökön maga Gulyás, másnap pedig már Orbán Viktor utalt rá, hogy a kormány belátható időn belül vissza fogja adni a különhatalmat – előbbi június, utóbbi már május "vége felé"-t mondott –, miközben Budapestről már Karácsony Gergely is szorgalmazta, hogy itt lenne az ideje a fővárosi nyitásnak is.

Vagyis nem nagyon lehetett húzni az időt.

 

Bár sokan várták a kormánytól, hogy az amúgy időkorlát nélkül bevezetett felhatalmazásnak legalább határidőt adjanak, és most ugyan kiderült, képesek a kompromisszumra,

mégis csak van egy feltétel: Gulyás azt mondta, „ha nem lesz hirtelen több a megbetegedések száma”, júniusban akkor fogadják csak el a jogszabálytervet.

Érdemes tehát a napi koronavírus-adatokat még figyelmesebben nézni ezentúl, ugyanis ma reggelre, szemben az elmúlt napok halálozási adatainak csökkenésével, ma megint elhunyt 11 beteg:

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.