Indoklás nélkül elutasította egy zalaegerszegi gimnázium igazgatójának pályázatát a minisztérium, hiába támogatta az egész iskola

2019. július 24., 20:19

Szerző:

Facebook-oldalán jelentette be Horváth Attila, a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium igazgatója, hogy igazgatói pályázatát elutasították, és egy évre sem kaphat megbízást. Annak ellenére, hogy a nevelőtestület, az iskola alkalmazottai és a szülői munkaközösség is magasan őt javasolta a pozícióra. A gimnáziumot 26 évig vezette – írja a hvg.hu.

Horváth Attila azt írta, hogy hivatalos és valós indoklást nem kapott, de nem hivatalosan a helyi erők nem engedik kinevezését.

A 38 éve matematika-fizika-számítástechnika tanárként dolgozó, és 26 éve intézményvezető pályázatát úgy utasították el, hogy az iskola nevelőtestületi értekezletén 48-ból 48-an, az iskola alkalmazotti értekezletén pedig 61-ből 60-an támogatták, és a szülői munkaközösség is őt javasolta a pozícióra. Az iskolaszék és a diákönkormányzat szintén támogatta kinevezését.

A pályázatot 5 évre írták ki, Horváth tavaly már csak egyéves megbízást kapott, most még egy évre sem nevezték ki. A hvg.hu azt írja, hogy Horváth Attila pályázatának véleményezéséből kiderül, hogy a kiírásra, volt még egy jelentkező, de ő később visszavonta pályázatát. Más jelentkező híján sem kaphatta meg a megbízást Horváth Attila.

Az intézmény a HVG legutóbbi középiskolai rangsorában a 23. legjobb középiskola lett az országban.

 

Pár napja derült ki, hogy Budaörsön hasonló módon az Emberi Erőforrások Minisztériuma elutasította két iskola, az Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola igazgatójának pályázatát. Annak ellenére, hogy mindkét igazgató évek óta jelentős sikereket tudhat magáénak, és egyedüliként pályáztak még öt évre az iskolájuk élén a tantestület, a szülők és a képviselő-testület támogatásával. A felháborodás miatt a Kásler Miklós által vezetett ráca meghátrált, és még egy évre engedélyezte a két igazgató kinevezését.

A köznevelési törvény módosítása szerint egyébként a jövőben a tanári közösségek, diákok, szülők és nemzetiségi önkormányzatok már nem véleményezhetik az iskolaigazgatói pályázatokat.