Nincs megállapodás, végsőkig kitartanak a sztrájk mellett a győri Audi-gyárban

2019. január 27., 16:34

Szerző:

Szombat délután és este is leültek a cég magyarországi vezetésével a követelt béremelésről, de nem sikerült megállapodni, ezért folytatódik a csütörtökön kezdődött sztrájk – derül ki  tárgyalni az Audi Hungária Független Szakszervezet éjjeli Facebook-bejegyzéséből. 

A közlemény szerint a cég vezetése által ajánlott béremelés nem tükrözi a helyzet komolyságát, ezért kitartanak a végsőkig. Eközben a cég vezetése azt állítja – írja a Kisalföld  –, hogy a két legutóbbi ajánlat, amelyet a AHFSZ elé álltak, lényegében egybeesik a szakszervezeti bérkövetelésekkel. Szombaton az AHFSZ sorrendben a hetedik ajánlatukat utasította el. A csütörtök reggel hatkor kezdődött, 168 órásra tervezett sztrájknak ez már negyedik napja.  A szakszervezet

  • 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos béremelést,
  • a mozgóbér 4 százalékának beépítését az alapbérbe
  • a 620 ezer forintos cafetéria-keret felemelését 787 ezer forintra
  • és minden munkavállalónak legalább egy teljes szabad hétvégét az életkor és a gyerekek után járó szabadságnapokkal

szeretne, ami az érdekképviselet szerint azért nem túlzás mert a követelések teljesítése az Audi Hungária Zrt. háromnapi árbevételébe kerülne. Ennek kapcsán vasárnap a Portfolio vette elő azokat a korábban is ismert adatokat, amelyek tanúsága szerint az anyacég Volkswagen-csoport szlovák, cseh és lengyel gyáraiban is átlagosan 25-39 százalékkal többet keres valaki, a brüsszeli gyárban pedig az átlagbér a győri 3,6-szerese.

(A Népszava nyomán)