Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Elkezdődött a sztrájk, az egész győri Audi-gyárban leállt a munka

2019. január 24. 09:28 - szerző: Ágoston Zoltán

Az Audi Hungária Független Szakszervezet csütörtök reggel fél nyolc után tette ki a Facebook-oldalára azt a bejegyzést, amelynek a tanúsága szerint a sztrájkfelhívásnak megfelelően reggel hatkor az egész győri Audi-gyárban leállt a munka.

 

Ékesszólóan illusztrálja a hangulatot – mesélte Szimacsek Tibor szakszervezeti vezető a hvg.hu-nak – hogy volt dolgozó, akit az éjszakás műszak után utasítani kellett, hogy menjen haza és pihenjen, mert maradt volna, hogy támogassa a sztrájkban részt vevő délelőttös kollégáit.

Az Audi-gyárban 13 ezer ember dolgozik, közülük az AHFSZ 8700-at képvisel. A sztrájkról szerdán tettek bejelentést, miután nem sikerült megállapodni a cég vezetésével a a 2019-es béremelésről. A szakszervezet

  • 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos béremelést,
  • a mozgóbér 4 százalékának beépítését az alapbérbe
  • a 620 ezer forintos cafetéria-keret felemelését 787 ezer forintra
  • és minden munkavállalónak legalább egy teljes szabad hétvégét az életkor és a gyerekek után járó szabadságnapokkal

szeretne. Ez az érdekképviselet szerint azért nem túlzás mert a követelések teljesítése az Audi Hungária Zrt. háromnapi árbevételébe kerülne, az anyacég Volkswagen szlovák, cseh és lengyel gyáraiban is átlagosan 25-39 százalékkal jobban keres valaki, az Audi belga gyárában pedig az átlagbér a győri 3,6-szerese.

A cég vezetése egyébként 10+10 százalék béremelést ajánlott 2019-re és 2020-ra a munkavállalóinak.