Három és félszer több pénzt keres egy munkás a brüsszeli Audi-gyárban, mint a győriben

2019. január 27., 09:54

Szerző:

Csütörtök óta sztrájk van a győri Audi-gyárban, Audi Hungária Független Szakszervezet  akkori közlése szerint mindenhol leálltak a munkával. Az Audi-gyárban 13 ezer ember dolgozik, közülük az AHFSZ 8700-at képvisel. A sztrájkról szerdán tettek bejelentést, miután nem sikerült megállapodni a cég vezetésével a a 2019-es béremelésről. A szakszervezet

  • 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos béremelést,
  • a mozgóbér 4 százalékának beépítését az alapbérbe
  • a 620 ezer forintos cafetéria-keret felemelését 787 ezer forintra
  • és minden munkavállalónak legalább egy teljes szabad hétvégét az életkor és a gyerekek után járó szabadságnapokkal

szeretne, ami az érdekképviselet szerint azért nem túlzás mert a követelések teljesítése az Audi Hungária Zrt. háromnapi árbevételébe kerülne. Ennek kapcsán vasárnap a Portfolio vette elő azokat a korábban is ismert adatokat, amelyek tanúsága szerint az anyacég Volkswagen-csoport szlovák, cseh és lengyel gyáraiban is átlagosan 25-39 százalékkal többet keres valaki, a brüsszeli gyárban pedig az átlagbér a győri 3,6-szerese.

Csalogány György szakszervezeti elnökhelyettes a követelésekről a Portfoliónak azt mondta,

nem magyarországi bérviszonyokban gondolkodnak, mivel ebben a tekintetben itt az egyik legmagasabb a kereset, hanem régiós viszonylatban.

Azt már a Bloomberg fűzi hozzá, hogy a csehek a magyarokénál negyedével-harmadával több bérükkel elégedetlenek, és sztrájkra készülnek ők is.