Nézze meg, mi zajlott szombat este a Kossuth téren – fotók!

Az ott tényleg egy szögre akasztott gázmaszk? Vasárnap mindenesetre másként fog kinézni a tér, több tízezren kívánnak majd boldog karácsonyt Orbán Viktornak.

2018. december 15., 18:20

Szerző:

Béke, nyugalom, hóember – kommentálta tudósítónk tapasztalatait szombat este a Kossuth téren. A nemzet főtere komoly utcai tiltakozások legfontosabb helyszíne – rajt- és célvonala – volt az utóbbi napokban, holnap pedig további demonstrációk kezdődnek – sőt, vélhetően hosszabb távon is polgári ellenállás szerveződik a rabszolgatörvény, s egyéb kormányzati intézkedések ellen.

Jelenleg azonban valóban adventi a hangulat az Országház előtti téren, ahol turisták, az ország karácsonyfája és a friss hótakaró fokozza a látványt.

Kossuth téri életképek 2018. december 15-én
Fotó: Kökényesi Gábor

Egy, csak egy sátor árulkodik rendeletlenül a kormányellenes indulatokról, ám az Occupy Oktogon aktivistái erre a szombat estére az ellenzéki pártok képviselőihez, s az esetenként sajnálatosan radikalizálódott tüntetőkhöz hasonlóan „szögre akasztották a gázmaszkot”:

Ma a gázmaszk is pihenhet, de azért annyira nem tették el...
Fotó: Kökényesi Gábor

Úgy tűnik tehát, hogy mindenki a vasárnap délutáni, ezúttal nem is a Kossuth téren induló, hanem a Hősök terére meghirdetett, noha szintén vonulósnak beharangozott demonstrációra gyűjt erőt.

Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr! címen meghirdetett országos demonstráció szervezői felidézték: december 12-én egy botrányba fulladt ülésen a Fidesz-KDNP-s parlamenti többség elfogadta a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítást, amely a dolgozói túlórakeretet 250 óráról 400 órára emeli. Ugyanezen az ülésen megszavazták a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének végét jelentő közigazgatási különbíróságok létrehozását.

A magyar emberek már aznap délután spontán tüntetésen tiltakoztak a magyar munkavállalók érdekeit és a magyar demokráciát súlyosan sértő két törvény ellen. Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtökön tartott kormányinfón úgy fogalmazott: „nincs érdemi társadalmi tiltakozás a jogszabállyal szemben” ezért a kormány nem hátrál meg.

– Mutassuk meg Orbán Viktor kormányának, hogy milyen az, mikor a magyarok érdemben tiltakoznak, és kívánjunk együtt boldog karácsonyt a Miniszterelnök Úrnak! Várunk mindenkit a Hősök terére december 16-án vasárnap 15 órától! – szól a felhívás.

A gyülekező után, az Andrássy úton az Oktogon felé indul majd a tömeg, ezután a Teréz körúton a Nyugati térig vonulnak a tiltakozók. A Nyugati tértől a Bajcsy-Zsilinszky utcán befordulva az Alkotmány utca végén felállított színpadhoz érnek, ahol a felszólalók beszédei után lezárul a gyűlés.

Nagy kérdés persze, hogy a tüntetés hivatalos programjának vége után ezúttal is olyan felfokozott hangulatban marad-e a Kossuth téren, esetleg foglalja el a várost a dühös, csalódott magyar munkavállalók tömege, mint az elmúlt napokban.

A hivatalos tüntetésre ugyanakkor több szakszervezet, minden parlamenti ellenzéki párt és a Momentum Mozgalom is nagy erőkkel invitálja, szervezi szimpatizánsait. Ráadásul országszerte több tüntetés is lesz vasárnap délután, így például Szegeden is felvonulás szerveződik a rabszolgatörvény ellen. A fővárosi demonstrációra eddig már több mint ötezer ember igazolta vissza részvételét, de további 19 ezer ember érdeklődik az esemény iránt.

Boldog karácsonyt, Miniszterelnök Úr!

null

Frissítés: a demonstráció miatt közlekedési korlátozásokra kell számítani vasárnap 15 órától 18 óráig a Hősök tere és a Kossuth Lajos tér között, változhat több villamos, busz és troli közlekedése – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-t. Ismertették: a rendezvény miatt módosulhat a 2-es, a 4-es és 6-os villamos, a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 76-os és a 78-as trolibusz, a City-troli, valamint a 9-es, a 15-ös, a 20E, a 30-as, a 30A, a 105-ös és a 115-ös autóbusz közlekedése.

A BKK azt ajánlja, hogy az utasok szálljanak metróra, ebben az időszakban a 3-as metró is közlekedik a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között.

Eközben a Mérce tételesen is összegyűjtötte, hol szerveződik még demonstráció az országban:

  • A debreceniek 15 órától tüntetnek a Hajdú-bihari Napló székhelye előtt (a pécsiek már pénteken meglátogatták a helyi Fidesz-lap székházát);
  • Szegeden 16 órakor a Rákóczi téren kezdődik a tiltakozás;
  • Békéscsabán szintén 16 órakor gyülekeznek a Békés megyei dolgozók;
  • Győrben 17 órakor a Városháza előtt gyülekeznek a tüntetők, csatlakozik hozzájuk az Audi Hungária Független Szakszervezet is;
  • Miskolcon is 17 órakor, a Búza téri templomnál lesz tüntetés, majd hétfőn reggel 7-től és délután 4-től is lesz egy-egy megmozdulás;
  • Veszprémben is készülődik egy felvonulás, a részletekről egyelőre azonban még nem tudni.

Eközben külföldön is lesz szolidaritási tüntetés, a Bristolban élő magyarok is vasárnap délután vonulnak utcára, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a magyarországi munkavállalókkal.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.