Munkaviszony lehet az ápolási díjból jövőre

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje kedden bejelentette: azt javasolja a kormánynak, hogy az otthoni ápolást végzők tevékenysége fokozatosan váljon munkaviszonnyá, és európai uniós források bevonásával az érintettek vehessenek részt az ápoláshoz kapcsolódó speciális szakmai képzésen.

2009. december 30., 10:05

A bejelentés a főváros XIII. kerületében történt a helyi polgármesterrel, Tóth Józseffel közös sajtótájékoztatón. A helyszín egyáltalán nem volt véletlen, ez a kerület ugyanis már sikeresen pályázott az uniós forrásra: a tanfolyam keretében ötvenen szerezhetnek majd OKJ-és képzettséget.

Tóth József polgármester a 168 Óra Online-nak elmondta: a kerületben 311 fő részesül ápolási díjban, ez a szám 2005 óta szinte megduplázódott.

– Nagy áldozatot hoznak azok a családok, ahol tartós gondozásra szoruló családtag van: valakinek általában fel kell hagynia a munkájával. Igaz, az ápolási díj mellett négy órát lehet dolgozni, vagy akár nyolc órát is, ha otthon végzik a tevékenységet, de a jövedelem mindenképpen csökken. Az ápoltak pedig nehezen viselik, ha elviszik őket megszokott környezetükből.

A családtagok eddig a gondozónőktől kapták meg a szakmai információkat, az ő segítségükkel sajátították el gondozás csínját-bínját, az eszközök használatát. Akik elvégzik az OKJ-és végzettséget nyújtó tanfolyamot, két legyet is ütnek egy csapásra:

– Egyrészt nagyobb szakértelemmel végzik majd családtagjuk ápolását, másrészt az így szerzett képesítéssel később jobban el tudnak helyezkedni. Kórházakban például, ahol ápolónőhiány van – magyarázza a polgármester

A kerületi adatok szerint az ápolási díjban részesülőknek csupán mintegy 15 százaléka az, aki munkáját felhagyva választotta az otthoni ápolást, a többiek részint a munkanélküliség elöl menekülve döntöttek így.

Mesterházy Attila és Tóth József közös sajtótájékoztatóját követően a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt közölte az MTI-vel, hogy az otthoni ápolás munkaviszonnyá alakításának programja 2010 első negyedévben elindulhat. A január 13-ai kormányülésre a szaktárca már egy kidolgozott tervet készít – közölte Korózs Lajos.

Az újfajta képzés tehát először Budapest XIII. kerületében indul el, hála a kezdeményező és szemfüles polgármesternek. Tóth Józsefet személyes jövőjéről is faggattuk. Az MSZP országos választási listáján a 41-ik helyen áll – ez a dolgok jelenlegi állása szerint ez nem biztosíték a parlamentbe kerüléshez.

– Én egyéniben szeretnék nyerni – mondja Tóth József, aki az elmúlt két ciklusban „első körben”, vagyis már az első fordulóban bekerült egyéni képviselőnek az Országgyűlésbe, és akit 1996 újra és újra megválasztottak polgármesternek. A XIII. kerület, és különösen az angyalföldi része mindig is „vörös” volt, itt mindig fölényesen nyert a baloldal – egészen a nyári EP választásokig, amikor is ez a terület is narancssárgává vált a valasztas.hu térképén. A politológusok szerint kicsi az esélye annak, hogy szocialista képviselő egyéni körzetben mandátumot szerezzen. Az általános hangulat nincs tekintettel helyi teljesítményekre.

– 2002-ben megszűntek itt a hagyományos trendek – mondja Tóth József. – 1999-2000 körül visszafordíthatatlan pályára került a kerület, egy választási ciklus alatt 8-10 ezer lakás épült. Amikor polgármester lettem, azt mondták, 2010-ben nyolcvanezer lakója lesz a XIII. kerületnek, és ma már 110 ezer van.

A kerületben egymás után épülnek az új lakóparkok. A lakásokkal új beköltözők jöttek, megváltozott a lakosság összetétele. Igaz, ez a folyamat már évtizedekkel korábban megindult, Angyalföld egyre kevésbé emlékeztetett az egykori munkásnegyedre, ahol nem a flasztert, hanem a macskaköveket koptatta a járókelő. Ám a folyamat az elmúlt tíz évben rendkívüli mértékben felgyorsult, és a számtalan új kerületi lakos nem tudja, honnan indult a fejlődés, hogy milyen hatalmas utat tett meg a kerület. Nem biztos, hogy ezt a munkát tavasszal a szavazataikkal honorálni fogják.

– Az emberek nem úgy választanak lakást, hogy jobboldali vagy baloldali kerület – mondja Tóth József.– De aki itt lakást vásárol, az a kerület vezetése felé is bizalommal van. A lakás általában az egyik legértékesebb vagyona az állampolgárnak, ezért nem mindegy, hogy ezt a vagyontárgyat hol vásárolja meg. Ha látja, hogy a vagyon értéke megmarad, vagy növekszik a következő időszakban, akkor úgy gondolja, hogy érdemes oda befektetni, és ez mindenképpen bizalmat jelent. Szavazni pedig mindenki a szíve joga szerint szavaz. Mi szeretnénk XIII. kerületivé tenni azokat, akik ide frissen költöznek, és önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokban továbbra is képviselni azt a minőséget és értékrendet, amit az elmúlt tizenöt évben képviseltünk.