A közmédia villámgyorsan elutasította az ellenzéki képviselők panaszát

2019. október 1., 19:40

Szerző:

A közszolgálati média vezetése nem talált kivetnivalót abban, ahogy az M1 Ma este című műsora tálalta az MTVA pervesztését. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetősége egy nap alatt megvizsgálta az ellenzéki képviselők panaszát, majd Dobos Menyhért vezérigazgató válaszában megalapozatlanságra hivatkozva elutasította azt – tudta meg a 24.hu.

A bíróság múlt héten első fokon elutasította az MTVA birtokvédelmi eljárási kérelmét. Tavaly december 16-án már a negyedik nagy ellenzéki tüntetést tartották meg a Kossuth téren. A tüntetők aztán a Kunigunda utcába, az MTVA székházához vonultak Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Kunhalmi Ágnes és más ellenzéki parlamenti képviselők vezetésével. Az MTVA a területén tartózkodó képviselők ellen birtokvédelmi eljárást kezdeményezett az óbudai jegyzőnél. A bíróság pénteken azt mondta ki, hogy a képviselők jogszerűen tartózkodtak az épületben, az MTVA pedig nem tudta bizonyítani, hogy miért okozták volna az állami média működésének aránytalan sérelmét.

Az M1 péntek esti műsora az ítélet pontos szövegéből semmit sem közölt, és egyetlen érintett ellenzéki képviselőt sem szólaltatott meg, annak ellenére, hogy majdnem 13 percen keresztül foglalkoztak a témával. A bemondók ironikus megjegyzésekkel idézték vissza a politikusok sikertelen próbálkozását, hogy beolvastassák követeléseiket, a bírósági ítéletről pedig azt állították, csak egyes ellenzéki politikusok és ellenzéki médiumok értékelik győzelemként. Kizárólag az MTVA jogi képviselőit hívták be a stúdióba.

Czeglédy Csaba, az érintett DK-s politikusok jogi képviselője szerint a műsor súlyosan megsértette a kiegyensúlyozottság szabályait, relativizálni próbálta az ítéletet, az öt felperes, valamint jogi képviselőjük álláspontját nem jelenítette meg. Czeglédy levélben nyújtott be panaszt a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezetéséhez a műsor miatt. Ezt vizsgálta ki a médiaszolgáltató egy nap alatt, amelyet villámgyorsan el is utasított.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.