Hatalmas tüntetést tartottak a Kossuth téren, több ezer ember vonult az MTVA székházához

2018. december 16., 20:20

Szerző:

Öt nap alatt már a negyedik nagy ellenzéki-szakszervezeti demonstrációt tartják Budapesten a Munka törvénykönyve rabszolgatörvény gúnynéven ismert módosítása és a közigazgatási bíróságok felállítása ellen. A Boldog karácsonyt Orbán Viktornak! néven megrendezett vasárnapi demonstráció gyülekezője délután háromkor kezdődött a Hősök terén, negyed órával előtte a Facebookon már 7500 ember jelezte, hogy biztosan megy, 24 ezer pedig azt, hogy érdekli az esemény. Ezzel párhuzamosan több másik városban is tüntettek.

  • Debrecenben 15 órakor kezdődött a tüntetés a fideszes holdudvarba tartozó lap, a Hajdú-bihari Napló székháza előtt. 
  • Sopronban 15 órakor a Széchenyi téren lévő Hűségzászlónál indult a tiltakozó akció.
  • Gyöngyösön a Fő téren tüntettek 15 órától.
  • Szegeden 16 órától a Rákóczi téren demonstráltak.
  • Békéscsabán 16 órakor indult a tiltakozás.
  • Győrben 17 órakor a városháza előtt gyülekeztek a tüntetők, az Audi Hungária Független Szakszervezet is képviseltetni fogja magát.
  • Miskolcon is 17 órakor, a Búza téri templomnál tüntettek.
  • Veszprémben felvonulást tartottak.

A budapesti tüntetők a Hősök teréről a Kossuth térre fognak vonulni, amelyet az Andrássy út–Oktogon–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon értek el. Itt állították fel a színpadot felszólalóknak.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 

22:20 Ez az élő közvetítésünk véget ér, az újat a friss fejleményekkel ide kattintva követhetik.

22:10 Vadai Ágnes és Kunhalmi Ágnes kijött az épületből. Azt mondja, a bent lévő képviselők kérték, hogy jöjjenek ki, hogy elmondják, folytatják a tárgyalást az MTVA-val, hogy fel tudják olvasni a petíciót. Azt kérik a tömegtől, hogy őrizze meg a nyugalmát.

22:09 Az M1 riporttal jelentkezik a tüntetésről. Elhangzik, hogy a demonstrációnak hivatalosan vége, több tüntető viszont az MTVA székházához vonult Ezalatt vetítenek egy fél percnyi élő adást is.

22:07 Az egésznek a lényege tényleg az, hogy a közfeladatot ellátó országgyűlési képviselőket nem hagyják tájékozódni az adófizetői pénzből fenntartott közmédiában, és miközben a közmédia gyakorlatilag Orbán-kormány fakenews-gyáraként működik, ők nem olvashatnak fel egy öt pontból álló petíciót. 

22:06 A tíz országgyűlési képviselő visszavonul egy terembe megbeszélni, hogyan folytassák. Szél Bernadett kikapcsolja a mobilja kameráját, de folytatást ígér.

22:05 Odakint közben elkezdtek repülni a petárdák.

22:04 Szégyen és gyalázat, ami itt történik – mondja Szél Bernadett.

22:03 Szél Bernadett élő közvetítését pillanatnyilag 44 ezren nézik.

22:01 Úgy tűnik, a biztonsági főnök hajlandó fizikai erőszakkal eltávolítani az országgyűlési képviselőket.

21:59 A biztonsági főnök azt mondja, futott öt kört, és sem sikerült elérnie, hogy az országgyűlési képviselőket ügyeletes hírszerkesztő fogadja.

Fotó: Merész Márton

21:58 Szél Bernadett azt mondja, addig nem mozdulnak, amíg a követeléseiket fel nem olvassák.

21:55 Az MTVA hírszerkesztőségi terme előtt fegyveres őrök állnak. A közmédia munkatársai pislognak kifelé. Ez kezd gáz lenni – mondja Szél Bernadett.

21:52 – Ha Orbán Viktor idejönne, ő bemehetne? – kérdezi Hadházy Ákos a biztonsági főnököt. – Ő védett személy – hangzik a válasz.

21:49 Az országgyűlési képviselők közfeladatot látnak el, szabadon mozoghatnak az épületben. Arra hivatkoznak, hogy a biztonsági főnök sem szeretné, ha kimennének és azt mondanák a tömegnek, hogy az ügyeletes hírszerkesztővel sem beszélhetnek.

 

21:41 Az országgyűlési képviselőket megfenyegették, hogy háromtól öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ha a televízió stúdiójába engedély nélkül mennek be. Írásban átadhatják a biztonsági főnöknek, de nem olvashatják be élő adásban, vagy felvett adásban sem.

21:37 A biztonsági főnök azzal tér vissza, hogy  „ez a rendeltetésszerű működés megzavarása”, de „nem fenyegetés”, hanem figyelemfelhívás egy tényre. Az MTVA székházában egyébként tíz ellenzéki országgyűlési képviselő van benn.

21:34 Eközben bent az MTVA székházában a tíz országgyűlési képviselőt egy terembe kísérik, Szél Bernadett újra élőben közvetít a Facebookon.

21:29 A tüntetők dulakodnak a rendőrökkel. És miközben mindjárt jön a könnygáz, az M1 a síközpontok megnyitásáról közvetít riportot.

21:28 Gyurcsány Ferenc is ott van az MTVA székházánál a tüntetők között.

Eközben az M1-en időjárás-jelentés

volt 21:22-kor.

21:22 – Ki nem ugrál, Orbán Viktor, hej, hej!

21:19 Kint közben hatalmas a káosz, a tömegből a rendőröket dobálják, akik kétszer is felszólítanak mindenkit a terület elhagyására.

Fotó: Merész Márton

21:16 Hadházy Ákos végül azt mondja, hogy ha felmehetnek és az M1 bemondja a követeléseiket, akkor hajlandóak kikapcsolni a kamerát. Szél Bernadett akadozó élő közvetítése véget ér.

21:13 Az MTVA biztonsági főnöke

nem szeretné, ha a 2006-os tüntetésekig hasonló helyzetig

fajulna az ügy.

21:10 Az MTVA biztonsági főnöke arra kéri az országgyűlési képviselőket, először és utoljára, hogy a székház belső biztonsági szabályzata értelmében kapcsolják ki a kamerájukat. Ezt Hadházy Ákos megtagadja. Joguk van dokumentálni, ami történik.

– Az MTVA közpénzből működik, ami bent történik, nyilvánosnak kell lennie

– érvel szél Bernadett.

Fotó: Merész Márton

21:08 Az országgyűlési képviselők bemennek, hogy a követeléseket felolvassák az M1-en. Bár alapvetően a Momentum Mozgalom petíciójáról van szó, Fekete-Győr Andrást nem engedik be. Szél Bernadett élőben közvetíti, ami történik.

21: 06 – Menjünk be! – kiabálja a tömeg.

21:05 Élő közvetítésünk.

20:58 Azok, akik fent ülnek, azt mondják, hogy csőcselék vagyunk – Hadházy Ákos első mondatát pfújolás fogadja. Beszél arról is, hogy ők nem a rendőrök, hanem a fent ülők ellen akarnak fellépni. azt mondják, hogy a törvény ellen vagyunk. A lopás törvényes? – firtatja. – Nem – kiabálja a tömeg. 

– Nem vagyunk csőcselék, csak elegünk van abból, ami ebben az országban megy

– folytatja a független országgyűlési képviselő.

20:56 Fekete-Győr András megafonban sorolja a Momentum Mozgalom követeléseit, és hogy ezeket élő adásban mondja be a közmédia. Propaganda! – harsogja ezután, a tömeg pedig lelkesen ismétli. 

Fotó: Merész Márton

20:51 Most érkezik a momentumos tömeg az MTVA székházához. Szervusztok – köszöntik egymást. Röpke kétórás séta volt.

20:47 A közmédia zseniális. Az M1 nyomán a Híradó honlapja is múlt időben számol be a tüntetésről, miközben a tömeg ott gyülekezik az ablak alatt. Múlt időben írt a demonstrációról az MTI is.

20:35 A momentumosok vezette, gyalog érkező tömeg még a  Bécsi út és a Vörösvári út sarkánál tart.  Hadházy Ákost és Fekete-Győr Andrást is élénken érdekli, hogy a rendőrök miért erre terelik őket, hiszen van rövidebb út. A válasz az, hogy rövidebb van, de szélesebb nincs.

20:20 Összesen 2-3 ezer ember tarthat az MTVA székháza felé.

Fotó: Merész Márton

20:07 A jobbikosokat hatalmas rendőri készültség fogadta, hemzsegnek a Bojtár utcában és a Kunigunda utcában is. 

 

20:05 A jobbikosok már az MTVA-székháznál vannak. Hógolyóval dobálják az épületet. 

20:01 A hvg.hu kajánkodik azon, hogy a hírhamisító Papp Dániel, a MTVA jelenlegi vezérigazgatója egykor még a Jobbik médiapolitikai kabinetfőnöke volt.

Fotó: Merész Márton

19:55 Az amfiteátrum előtt néhány tüntető megállt letépni a családvédelmi nemzeti konzultációról sóló plakátokat. Rendőrök igazoltatják őket, a rendőröket videózni kezdik, de a rendőrök is videóznak. Komáromy Gergely a szabályok betartására figyelmezteti.

19:47 A Lánchídon érkező jobbikosok azon nevetnek, hogy ők a Batthyány téren HÉV-re szálltak, addog a momentumos tömeg lassan halad.

Fotó: Merész Márton

19:40 Könnygáz-szerelőt! – kiabálja a tömeg a Kolosy téren. A Lajos utcát teljes szélességében elfoglalja a tömeg.

19:29 Készenlétisek mellettünk vonulnak a Margit hídon. – Baszd meg, meg kellett volna ennem a szendvicset – szól oda egyikük a társának. Ők sem örültek a Kunigunda útnak.

19:24 A Margit hídon még vonul a tömeg, Karácsonyra kormányváltást! – skandálják. A Lánchídon átvonuló jobbikosok – annak a tömegnek az eleje már a Batthyány térnél jár – állítólag csatlakozni fognak hozzájuk.

19:17 A Kunigunda út nagyon messze van. Csak szólunk.

19:14 Előkerül néhány füstbomba.

Fotó: Merész Márton

19:05 Hadházy Ákos a hvg.hu-nak azt ígéri, hogy bemennek a köztelevízió épületébe.

19:03 A Margit hídra vonuló tömegben Hadházy Ákost, Szél Bernadett-tet és a Momentum Mozgalom elnökét, Fekete-Győr Andrást is lehet látni. Ők mennek elöl, várják a Kossuth térről érkezőket.

Fotó: Merész Márton

18:54 A Margit hídra rohamrendőrök kíséretében mennek fel a tüntetők. Sietnek, van náluk könnygáz is. 

Fotó: Merész Márton

18:52 A Margit híd felé tartók úticélja a Kunigunda út, az MTVA székháza,

de amikor egy fiatal srác bejelenti, hogy foglalják el a köztévét, sokan  fanyalognak, hogy közelebbi úticél miért nincs. Páran mondják, hogy az messze van.

Fotó: Merész Márton

18:51 Egy nő a Kossuth téren arra kéri „az illetékest”, hogy kapcsolja fel a karácsonyfa fényeit.

18:48 Most jelentik be a Kossuth téren, hogy a Margit hídra mennek.

18:44 Úgy tűnik, hogy a jobbikosok a Lánchíd felé indulnak el. A Kossuth téren hozzávetőlegesen ezer ember maradt ugyanennyi rohamrendőr társaságában.

18:42 A Kossuth téren zúg az „Orbán takarodj!”

18:34 Néhány százan a momentumosok vezetésével a Margit híd irányába indulnak el. Több ezres tömeg szegődik a nyomukba.

18:27 A Kossuth téren zene szól.

18:22 A tüntetésnek hivatalosan vége, az emberek az internetadó elleni tüntetések óta bevett szokásként világítani kezdenek a mobiltelefonjuk zseblámpájával. – Menjünk be! – zendítenek rá sokan a tömegben.

Fotó: Merész Márton

18:20 Utolsó felszólalóként Donáth Anna füstbombával a kezében állt színpadra. arról beszél, hogy a rabszolgatörvény elfogadása az utolsó csepp volt a pohárban, utána pedig mikrofonba mondja a Momentum Mozgalom többi követelését is – Nem fogunk hátrálni, amíg a hatalom nem teljesíti a követelést. Azt hiszik, megunjuk és hazamegyünk. Hát nem – fejezi be.

Fotó: Merész Márton

18:15 Felöltöztem, de ez brutális – írja tudósítónk a hidegről.

18:13 Galgóczi Péter az Oktogon Közösség nevében kerekesszékesként arról beszél, hogy a szervezetek közötti akadálymentesség fontos, az ellenzéki pártok gyönyörűen viselkednek.

18:11 A Hallgatói Szakszervezet nevében Nagy Klára beszél. Szerinte  Gulyás Gergely hazudik, amikor azt állítja,a hogy a tüntetéssorozat mögött nincs érdemi társadalmi támogatás. – Büszkén mondom ki, a dolgozók és a diákok ügye egy és ugyanaz, a  NER bebizonyította, hogy a magyar polgárok helyett sokkal inkább a német autógyárakkal tervez a jövőben együtt dolgozni – hangoztatja.

Fotó: Merész Márton

18:05 A tömeg megtölti az Alkotmány utcát, és a Kossuth téren is van már 2-300 ember, néhányan azonban inkább indulnak hazafelé. A politikusi beszéd és a farkasordító hideg jó tömegoszlató eszköz.

18:03 Csillagszórók a tömegben. Cuki.

 

17:59 A jobbikos Varga-Damm Andrea következik. Emlékeztet, hogy Orbán Viktor 2002-ben még azt mondta, hogy hisz a szeretet erejében. Ma már csak a félelemre és a gyűlöletre apellál.

Fotó: Merész Márton

17:58 – Elegem van, hogy átgázolnak mindenkin, de megtűrik maguk között a tolvajokat és a csalókat, a nőverőket és a rablókat. (...) Büntess, László, büntess. Minden büntetéstől erősebbek leszünk – ismétli meg Kövér László házelnökre utalva a DK-s Vadai Ágnes azt, amit egyszer már elsütött a pénteki tüntetésen.

Fotó: Merész Márton

17:53 Szél Bernadett beszél arról, hogy ő – Orbán Viktortól eltérően – igenis foglalkozik nőügyekkel.Tisztességes kormányzást akar, amihez képest az Országházban most a legmocskosabb politika folyik. – Tessék választani a tüntető nők és Orbán Viktor között – mondja, amire a tömegben megjegyzi, hogyan baszhatja a miniszterelnök csőtét, hogy a színpadon most csak nők állnak. – Hatalmas pillanat ez Magyarországnak. Itt és most az egész országnak össze kell kapaszkodni, hogy vége legyen az elnyomásnak – jelenti ki eközben Szél Bernadett.

Fotó: Merész Márton

17:48 Demeter Márta, az LMP társelnöke azt mondja, ez a rezsism csak az erőből ért, viszont már a gyengeség jeleit mutatja. – A rabszolgatörvény az elsők között lesz, amit semmissé kell tenni – jelenti ki.

17:47 A volt KDNP-s Lukácsi Katalin a Mindenki Magyarországa nevében olvassa fel Beer Miklós váci megyéspüspök levelét. Ez úgy hangzik, hogy hogy Beer Miklós tiszteli a tüntetők kitartását, de a korábbi tüntetéseken tapasztalt erőszakkal nem ért egyet, mert ez nem szolgálja a célok elérését. – Az emberségre hívnám fel a figyelmet. Tartsátok szem előtt az önbecsüléseteket. Óvnunk kell, vigyázni rá, az ilyen szélsőséges helyzetben kell leginkább védeni azt, ami megkülönböztet a Föld más teremtményétől.

17:46 A rendőrök ugyanúgy állnak sorfalat az Országház előtt, mint pénteken, körülbelül öt méterre áll a sorfaluk a főlépcsőtől. Az emberek egy része már a színpad mögül hallgatja a beszédeket, a Kossuth téren lézeng. Úgy tűnik, mindenki balhéra számít, rengetegen viselnek gázmaszkot.

17:44 A párbeszédes Szabó Tímea bejelenti, hogy ezután a szakszervezetekkel, a civilekkel és az ellenzék közösen dönt az utcai tiltakozó akciókról, a tüntetésekről –  Elég volt abból, hogy külön harcolunk – fűzi hozzá.

17:42 A Momentum Mozgalom 5 pontos követelési listával állt elő.

  • A rabszolgatörvény azonnali visszavonását,
  • kevesebb rendőri túlórát,
  • független bíróságokat, 
  • Európai Ügyészséget,
  • független közmédiát

akarnak.

17:38 A politikusi beszédek következnek, az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó után a Liberálisok nevében Bősz Anett szólalt fel.

Fotó: Merész Márton

17:27 Szepesházi Áron volt bíró tartott beszédet, azt állítva, az igazságszolgáltatásban égig érnek a bajok, az általános alulfizetettség mellett a megfélemlített bírák és miattuk például a devizahitelesek  sem számíthatnak megfelelő védelemre.

17:20 A Nyugati téren a diákok megállították a tömeget és követelte, hogy kezdődjön általános sztrájk.

17:17 – Van válaszunk a könnygázra

– kezdi a felszólalását Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke.  Mi nem Soros-bérencek, hanem dolgozók vagyunk, nem úgy mint az a 130 fideszes képviselő, aki megszavazta a rabszolgatörvényt. Mindenkiért sztrájkolnak a fémmunkásoktól a pedagógusokig.

17:10 Tízezer tüntető biztosan kint van az utcákon, a tömeg a Nagy Ignác utcáig és a Bihari János utcáig ér az Alkotmány utcában, az Országházzal szemben.

17:02 Alakul a tízezres tömeg, a vége még nem fordult be az Alkotmány utcába. 

16:57 Az Alkotmány utca sarkán dobos lányok  csinálnak hatalmas hangulatot.

Fotó: Merész Márton

16:50 Kezdődik a színpadi műsor a G Ras művésznéven ismert Komáromy Gergely fellépésével. 

Fotó: Merész Márton

16:47 Az Alkotmány utcában forró teát osztogatnak.

Fotó: Merész Márton

16: 43 A tüntetők „Nem hátrálunk!” – felkiáltással sorakozik fel az Alkotmány utca sarkán a Kossuth térnél felállított színpad előtt.

Fotó: Merész Márton

16:38 A tömeg eleje a szakszervezetekkel az élen most ér az Alkotmány utcához. Pártzászlókat, magyar- és EU-zászlókat, a vasas- és a bányász-szakszervezetek transzparenseit mindenhol lehet látni a tömegben.

16:34 A 4-6-os villamos a Blaha Lujza tér és a Jászai Mari tér között nem közlekedik.

Fotó: Merész Márton

16:32 A tüntetők az úttesten vonulnak, a járdán 3-5 fős csoportban kísérik őket a rendőrök. 

16:29 „Mocskos Fidesz!” – Erre már a Nyugati tér felé zendítenek rá a tüntetők.

Fotó: Merész Márton

16:27 Egyre többen csatlakoznak útközben a tömeghez a több ezer főnyi létszám egyre nő.

16:23 Egy ellenzéki aktivista nemrég az utolsó pillanatban beesett egy boltba azzal, hogy füstbombát szeretne vásárolni.  Az eladó azt mondta, hogy ő már bezárt, de amikor az aktivista elárulta, hogy ez kár, mert mára kellene. Amint az eladó ezt  meghallotta, kocsival ment a pirotechnikai eszközökért, hogy adhasson belőlük.

16:19 Megy az „Orbán takarodj” egy „Boldog karácsonyt Orbán nélkül” is. 

16:18 Az Oktogont már elhagyta a tömeg, a vége a Kodály köröndnél jár.

16: 15 Több ezer ember vonul az Andrássy úton.

16:11 A szervezői felszólítás, hogy legyenek békések és hangosak, kedvező visszhangra talált. Szólnak a a sípok és a dudák, hangorkánban vonul a menet. 

16:09 A tömeg eleje az Oktogonnál tart, a Kodály köröndnél még nem látni a végét.

16:07 Az utolsó tüntetők most indulnak a Hősök teréről.

15:54 – Most már a politikai rendszerből is kihagytak minket, nem hagytak más eszközt ezen kívül – mondja egy interjúban az MSZP-s Kunhalmi Ágnes. Szerinte sok időre van szükség, hogy sikert érjenek el, az összefogás csak az első lépés. Ami a Kövér László házelnök által ígért büntetést illeti a szerdán kitört káoszért, a politikus szerint parlamentáris demokráciában házelnök így nem viselkedhet.

15:53 „Munkás, diák, egy az irány!” – kint van a Hallgatói Szakszervezet és a Szabad Egyetem is.

15:48 Már zúg az „Orbán takarodj!” – Demokráciát, jogállamot, köztársaságot! – hangzik fel ezután egy megafonból.

Fotó: Merész Márton

15:44  A tüntetők elindulnak a Kossuth tér felé.

15:42 Egy transzparens tanúsága szerint a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is tüntet.

15:40 Most jelentik be, milyen útvonalon fognak menni a Kossuth tér felé. – Legyünk békések és hangosak! Le a rabszolgatörvénnyel – kiáltja mikrofonba egy szervező. Ezt üdvrivalgás fogadja. A szervező azt is kéri, hogy a szakszervezeti molinót senki ne előzze meg.

15:37 A szervezők bemondják, hogy a Dózsa György úton engedjenek szabad utat a menetet vezető kamion előtt.

Fotó: Merész Márton

15:36 A Hősök terén van Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke is, akit csütörtökön a Kossuth téren kiemeltek a tömegből és előállítottak egy partikellék meggyújtásáért.

Fotó: Merész Márton

15:31 A gyülekező még tart, a tüntetők várhatóan háromnegyed négy körül fognak elindulni a Hősök tere felé.

15:30 A tüntetők zenével hangolódnak a vonulásra. Most Eminemtől megy a Lose Yourself.

Fotó: Merész Márton

15:19 Bristolban tucatnyi embere ment el egy szimpátiatüntetésre – vette észre a Mérce.

15:07 A TASZ indított egy forródrótot azoknak, akit rendőri részről jogsérelem ér. A +36 30 722 33 56 telefonszámon lehet hívni a jogvédő szervezet ügyvédeit.

Fotó: Merész Márton

15:10 Kezdés után tíz perccel már nem sűrűn, de egyenletesen tele a Hősök tere, folyamatosan érkeznek az emberek.

Fotó: Merész Márton

14:57 A Belügyminisztérium közleményben reagált arra az ellenzéki levélre, amely yfideszes provokátoroktól féltette a vasárnapi budapesti tüntetést. „A hatályos jogszabályok és a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint Magyarország rendőrsége pártbefolyástól mentesen látja el feladatait. Így készül és fogja végrehajtani a 2018. december 16-án a Budapest XIV., Hősök teréről a Budapest V., Kossuth térre átvonuló bejelentett gyűlés biztosítását”  írta a tárca.

Fotó: Merész Márton

14:53 A kisföldalatti zsúfolásig tele van. 

Fotó: Merész Márton

14:45 A Lendvay utcában, a Fidesz székháza előtt hatalmas a rendőri készültség.