24 milliárddal többet szánnak az MTVA-ra 2021-ben

2020. október 19., 20:58

Szerző:

Az állami médiaszolgáltató idén csak 85 milliárdba került az adófizetőknek.

117,715 milliárd forintos költségvetéssel számolhat 2021-ben az állami médiát működtető Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Költségvetési Bizottság hétfőn benyújtott javaslata szerint – szúrta ki a Telex.

Ebből 97,18 milliárd forint megy a központi költségvetésből, 10 milliárdot pedig az NMHH csoportosíthat át. Az idei évre 75 milliárd forintos állami támogatást szavaztak meg tavaly év végén, de többszöri módosítás után jelenleg már 84,77 milliárdnál tart ez az összeg. 

Ez azt is jelenti egyúttal, hogy jövőre több mint 24 milliárd forinttal többel gazdálkodhat az MTVA, mint egy évvel ezelőtt, és a növekedés évek óta tart. Csak viszonyítésképp,

  • 2018-ra 80,87 milliárd forintos költségvetést terveztek, és végül 97,65 milliárd lett belőle,
  • 2019-re 92,68 milliárd forintot szavazott meg az MTVA-nak a parlament,
  • 2020-ra pedig 93,36 milliárd forintos költségvetéssel vágtak neki, de a módosítások után jelenleg 103,12 milliárdnál tart a büdzsé,
  • 2021-re pedig 117,715 milliárd az előirányzott a bevétel és kiadás összege.

A mostani javaslat szerint 40,7 milliárd forintos költségvetéssel tervezhet jövőre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), 641 millióval az NMHH Médiatanácsa és további 1,7 milliárd forintról dönthet a Médiatanács.

A Költségvetési Bizottság törvényjavaslatáról még az idén dönt a parlament.

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.