Moldova: Kádár János proletárszent

A pártfőtitkár születésének 100. évfordulóján tartott ünnepségen Moldova György beszélt a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Kiállították, majd elszállították Kádár mellszobrát.

2012. május 27., 05:37

Mellszobrának leleplezésével emlékeztek meg Kádár Jánosról az egykori kommunista pártfőtitkár születésének századik évfordulóján nyughelyénél, a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben szombaton. A Kádár János Baráti Kör, a Magyarországi Munkáspárt 2006 és a Magyar Ifjúság Közösségi Szervezete rendezvényén nagyjából háromszázan vettek részt.

A korábbi állampárti politikusok közül ott volt az 1956-os forradalom utáni megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla, valamint Berecz János, aki a nyolcvanas években a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi bizottságának ideológiai és propagandaügyekkel foglalkozó titkára volt - írja a hirado.hu.

Kádár János mellszobrát Moldova György leplezte le. Az író beszédében "proletárszentnek" nevezte az országot több mint harminc évig vezető pártfőtitkárt, és kijelentett, ez volt Magyarország 20. századi történetének legjobb szakasza: "mindenki megtalálta a maga helyét (...) és tudta, hogy másnap is biztos munkahely, fedél és kenyér várja".

A Kossuth-díjas író azt mondta: Kádár János helye "a történelem legnagyobbjai, Szent István, Mátyás király és Kossuth Lajos mellett van", milliók lehettek és lehetnek hálásak neki. Véleménye szerint azonban az ország nem méltó a pártfőtitkár emlékéhez, s azt megtagadva "rászolgál minden jelenlegi és eljövendő nyomorra és megaláztatásra".

Moldova György arra is utalt, hogy 2007-ben ismeretlenek meggyalázták Kádár sírját, elvitték a csontjait, a koponyáját, valamint a felesége, Tamáska Mária földi maradványait tartalmazó urnát. Szerinte az, hogy a bűnösök nem kerültek elő, azt jelzi: a hatóságok nem akarják megtalálni őket.

Az író beszéde végén kifejezte véleményét, hogy ez a nap nem Kádár "első száz évének" a vége, hanem "eljövendő évszázadának kezdete", amikor méltó helyére kerül a történelmi emlékezetben.

Kádár János mészkőből készült mellszobra, Várhelyi András szobrászművész alkotása nem maradt a Fiumei úti temető munkásmozgalmi panteonjában, a rendezvény végén elszállították.

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke a korábbi híreket cáfolva az MTI-nek elmondta, a szobrot nem a párt helyiségében tárolják, mert azt nem ítélik elég biztonságosnak, végleges helyéről azonban még nem döntöttek. Hozzátette: meggyőződésük, hogy a Kádár-szobornak köztéren kell állnia, így a mostani helyzetet átmenetinek tekintik, az alkotás jövője a hatóságokkal folytatott tárgyalásoktól függ. Eredeti tervük a Kádár János Baráti Társasággal az volt, hogy a politikus sírjánál helyezzék el, de erre egyelőre nem kaptak engedélyt.

Kádár János sírhelyénél a szombati megemlékezést rendező szervezetek koszorút, az emlékezők pedig virágot, többnyire vörös szegfűt helyeztek el az Internacionálé hangjaira. A résztvevők közül többen is a politikust ábrázoló vörös kendőt vagy nyakkendőt, illetve kitűzőt viseltek.