Minden nyugdíjat átutaltak a bankoknak, elvileg mindenkinek el is küldték

A postai kifizetéseket hétfőn, január 14-én indítják.

2019. január 11., 21:19

Szerző:

A Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken elszámolták, és elküldték a bankoknak – írja az MTI a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi clearing rendszer üzemeltetőjére hivatkozva. A GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi rendszer egész nap hibamentesen működött - áll a közleményben.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Péntek reggel derült ki, hogy a nyugdíjak késnek. A MÁK korábban azt állította, hogy a bankszámlára érkező nyugdíjakat az érintettek a mai nap folyamán megkapják, a Portfoliónak pedig 19:05-kor küldtek egy közleményt, hogy az érintettek számára az utalások a jogszabály szerinti határidőre a mai napon megtörténnek. A bankközi rendszer ekkor elvileg már zárva volt, és a bankok is bezárták a számlavezető rendszerüket. Az OTP korábbanl jelezte, hogy a nyugdíjakat csak hétfőn, január 14-én fogja utalni.

Ami a postai kifizetéseket illeti, MÁK január 14-én indítja őket, így a posta az eddig is megszokott rend szerint már január 16-án el is kezdi a nyugdíjak kézbesítését.  

444-nek több olvasója is szólt, hogy nem kapta meg a nyugdíját, másoknak viszont - OTP-seknek is - megérkezett a pénze. Mivel sok idős embert érzékenyen érint, hogy a nyugdíja késik, a független polgármester, Németh Angéla által vezetett XV. kerület ételutalványokat oszt ki a rászorulók között.

A nyugdíjakat eddig minden hónap 12. napján utalta a Magyar Államkincstár. Ha ez hétvégére esett, előző péntek volt a határidő.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.