Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Valami gond van a nyugdíjakkal, késik a kifizetés

2019. január 11. 10:16 - szerző: 168 Óra

Több olvasónk jelezte, hogy nem érkezett meg az aktuális nyugdíja a bankszámlájára, holott az esedékesség napján ez a reggeli banknyitásra meg szokott történni. Más portálok beszámolói alapján nem néhány és egyedi esetről lehet szó, az információk szerint egyetlen banknál vezetett számlára sem érkezett meg a nyugdíj.

A bankok és a posták előtt meglehetősen kétségbeesett és tanácstalan nyugdíjasok találgatják, mi történhetett és mi várható. Legalábbis tudósítónk ezt tapasztalta Kőbányán több bankfiók és postahivatal előtt. Sokan elmondták, hogy pontosan ki van számolva a pénzük, a nyugdíj késedelme nagyon nehéz helyzetbe hozza őket. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A panaszkodóknak adott banki válaszokból arra lehet következtetni, hogy valamilyen GIRO probléma van, azaz a  belföldi forint átutalások és beszedések bankközi elszámolását végző fizetési rendszer nem működik megfelelően, ezért nem jutott el a pénz az államkincstártól a bankszámlákra.

A Giro Zrt.  azonban közölte, a rendszer hiba nélkül működik, a beküldött tranzakciók feldolgozásában nem volt és jelenleg sincs fennakadás. Azt is írják, hogy „az államkincstárral együttműködve intézkednek a januárban esedékes nyugdíjak jogszabály szerinti – azaz pénteken történő - kifizetéséről.

A probléma egyébként egymillió embert érint. 

Kerestük az ügyben a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságot, de az öt megadott telefonszám közül egyiket sem vették fel. Megkérdeztük levélben a Magyar Államkincstárat is, erre kaptunk egy közleményt, amelyben leszögezték, nincs fennakadás a nyugdíjak kifizetésénél. A bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása

technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg,

de az érintettek az érintettek a mai nap folyamán megkapják. 

Az OTP viszont a honlapján, a nyitóoldal tetején közzétett (majd nem sokkal később eltüntetett) tájékoztatása szerint 

a 2019. január 11-én esedékes nyugdíjak átutalása várhatóan csak 2019. január 14-én hétfőn történik majd meg. A nyugdíjak utalása a bank rendszerétől független ok miatt csúszik. 

A CIB azt írta a honlapján egy időn át a következő üzenet szerepelt:

A mai napra (2019.01.11.) várt nyugdíjak nem érkeztek meg a Magyar Államkincstártól. Ennek pontos okáról, illetve a folyósítás várható időpontjáról az Államkincstár ügyfélszolgálata tud tájékoztatást nyújtani.

Korózs Lajos MSZP-s politikus a párt Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondja, úgy tudja, hogy új informatikai rendszerre álltak át az Államkincstárnál, ezért késik az utalás.