Mégis tudott a halott betegéről a kardiológiai intézet, de most a szívsebészt vádolja miatta

2018. október 6., 08:22

Szerző:

Röpke 24 óra leforgása alatt már a második verzióval áll elő a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) főigazgatója arról, miért kellett meghalnia az egyik műtétre váró betegének – derül ki az hvg.hu cikkéből. Az 55 éves férfit Székely László szívsebész főorvosnak kellett volna megműtenie, de mivel elbocsátották a szívsebészeti osztály éléről, és nem tölthette ki a felmondási idejét, a beavatkozásra nem kerítettek sort. Andréka Péter GOKI-főigazgató először azt állította, hogy a műtétre váró beteg nem szerepel sem az intézet hivatalos listáján, sem egyéb nyilvántartásában, mert távozáskor Székely László elfelejtett tájékoztatást adni róla, csakhogy a Népszava megszerzett egy levelet, amelynek a tanúsága szerint Ender Gábor szívsebész felhívja a figyelmet három betegre, akik érimplantátum-beültetésre várnak. Közöttük volt az a beteg is, akiről a kórház közleménye szerint Székely László nem tájékoztatta távozásakor az intézetet. A levél következőképpen fogalmaz: „Kérem a fenti betegek műtétjeinek a mindenkori műtéti programba betervezni illetve, ha szükségesnek látja a képalkotó diagnosztikai anyagokat újraértelmezve a műtéti indikációt értékelni szíveskedjék.” Erre Andréka Péter péntek este már azzal próbálta elhárítani a GOKI-ról a felelősséget, hogy Székely László hatalmas szakmai hibát követett el, a beteget ugyanis 48 órán belül meg kellett volna műteni, ami helyett  Székely László „informálisan és illegálisan” megrendelt egy speciális érprotézist 6,5 millió forintért. Ez az érprotézis a beteg haláláig tartó 66 nap alatt sem érkezett meg, a megrendeléséről és a gyártásáról ráadásul a GOKI vezetőségét sem értesítette.

„Gazdasági és a dokumentációs fegyelem súlyos megsértése mellett Székely László főorvos a beteg állapotát és a választandó műtéttechnikát rosszul felmérve, hatalmas szakmai hibát követett el, ami sajnálatosan a beteg halálához vezetett, ezért tesz bejelentést az Intézet a MOK Etikai Bizottságánál”

– idéz a hvg.hu Andréka Péter leveléből.

Az Index ennek nyomán  Székely Lászlót is megkérdezte az ügyről, ő pedig úgy nyilatkozott, 

örömmel konstatálja, hogy a korábbi nyilatkozattal szemben az GOKI bevallottaelvállalta, hogy van tudomása a betegről.

„Nem gondolom, hogy Andréka Péternek kardiológusként jogosult lenne bármilyen szívsebészeti vagy érsebészeti orvosi területet szakmailag felülbírálni, különösen ezen kérdésekben a nyilvánosság előtt nyilatkozni. Ez az én hivatalos véleményem, mint a magyar orvosi szakmai kollégium szívsebészeti tagozatának elnöke” – írta a kirúgott szívsebész főorvos.

Ami a beteget illeti, az 55 éves férfinak átszakadt a főverőere. Július közepén vizsgálták meg a Gottsegen György Országos Kardiológia Intézetben (GOKI). Kiderült, hogy speciális, egyedi gyártású érimplantátumra van szüksége. Bár elindították az eszköz legyártásához, és beültetéséhez előírt engedélyezési folyamatot, mire a papírok megérkeztek, Székely László elbocsátása már zajlott, így a műtétre sem jegyezhették elő. Az ügyben felvetődik Kásler Miklós humánerőforrás-miniszter felelősségének a kérdése is. Bár Nagy Anikó egészségügyi államtitkár szerette volna elérni, hogy Székely László kitölthesse a felmondási idejét és műthessen, a szivárgó hírek szerint a tárcavezető ragaszkodott a szívsebész főorvos azonnali eltávolításához a GOKI-ból.

A 24.hu nyomán szeptemberben írtuk meg, hogy Székely Lászlónak távoznia kellett az egészségügyi intézményből. Azért rúgták ki, mert másik kórházból hívott segítséget egy műtéthez. Egy olyan fiatal nőt operált, akinek egy hibás, már cserére szoruló implantátum volt a mellében. Székely és orvosi csapata szívbillentyű-műtétet hajtott végre a páciensen, akinek sérült implantátumát az operáció közben el kellett távolítani. Az orvos úgy döntött, hogy a betegnek ne kelljen hónapokig aszimmetrikus mellkassal élnie, elkerülendő egy újabb, operációt, plasztikai sebész segítségét kérte, aki ott helyben be is ültetett egy új mellimplantátumot.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Tegnap 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Tegnap 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.