Megalakult a strasbourgi „Ellenzéki Kerekasztal”, összehangolják a pártok a magyar ügyeket és a Fidesszel szembeni politikát

2019. július 17., 16:13

Szerző:

A héten zajló strasbourgi európai parlamenti plenáris ülés szerdai szünetében megtartották a magyar ellenzéki pártok az első, úgynevezett Ellenzéki Kerekasztalt, amelynek keretében az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik EP-képviselői a következő időszakban folyamatosan egyeztetni fognak egymással a hazánkat érintő szakpolitikai kérdésekben – derül ki Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-bejegyzéséből.

Fotó: Facebook/Ujhelyi István

Ujhelyi szerint céljuk, hogy minél hatékonyabban „fel tudjanak lépni az európai Magyarország és a magyar polgárok érdekében”. Megítélésük szerint ezt pedig akkor tudják a legbiztosabban megtenni, ha a véleménykülönbségeket félretéve együtt dolgoznak az európai politikában.

A pártok már korábban jelezték együttműködési szándékukat, a szerdai volt az első formális találkozójuk. Részben az egyeztetéseknek volt eredménye, hogy egyetlen fideszes jelöltet sem támogattak az Európai Parlament bizottsági pozícióira. A Fidesz és holdudvara azóta a magyar parlamenti ellenzéki bizottsági posztok elvételével fenyegetőzik felindultságában.