Máris elkezdték a kirúgásokat a közigazgatásban, mindenki kiborult és sírt

2018. október 31., 10:45

Szerző:

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányhatározat a közigazgatásban elrendelt létszámleépítésről, kedden pedig már meg is kezdték a kirúgásokat. A kabinet hosszú lebegtetés után csak két napot hagyott a végrehajtásra – írja a Népszava.

A lap információi szerint a Központi Statisztikai Hivatalban kedden délután átadták a felmondóleveleket azoknak a munkatársaknak, akik szerepeltek a listán. Úgy tudják, hogy az elküldött dolgozók annak ellenére kiborultak és sírtak, hogy augusztus óta várták, hogy ki megy és ki maradhat. Akkor jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a köztisztviselők létszámának tömeges csökkentését. A lap azt írja, hogy az elküldött emberek számítógépeit abban a pillanatban lekapcsolták, ahogy átvették a felmondó levelüket. 

Kormányinfó
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A közigazgatás modernizációja érdekében szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározat október 29-i dátummal jelent meg, végrehajtásra két napot hagytak, szerdai határidővel. 

A köztisztviselők és közalkalmazottak szakszervezetei sokáig hiába követelték az érdemi tárgyalásokat, csak a múlt héten volt hajlandó összehívni a kormány az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács és a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum ülését, de a szakszervezetek ott is csak szóbeli tájékoztatást kaptak a leépítésről.

Végül némileg kevesebben kerülnek az utcára, mint amennyiről először szó volt. Amikor meghirdették a leépítést, még azt sem tudták, hány emberről beszélnek. A végeredmény szerint a minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 517 státust törölnek, a Belügyminisztériumban 401-et, a Miniszterelnöki Kabinetirodán viszont mindössze 10-et. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeit letarolják, 2250 helyet számolnak fel.