A minisztériumokban kétszer akkora leépítésről beszélnek, mint amekkoráról Gulyás Gergely nemrég bejelentést tett

2018. augusztus 31., 15:06

Szerző:

Nem 15–20 százalékos, hanem sokkal nagyobb mértékű kirúgásokra készülnek a közszférában. A 24.hu egy minisztériumi forrásból úgy értesült, hogy az intézményekben jóval nagyobb számokról beszélnek., 40 százalékos leépítés várható.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter két hete Kormányinfón jelentette be, hogy a minisztériumokban és a kapcsolódó intézményekben 15-20 százalékos leépítés várható a kormány bürokrácia-csökkentő intézkedéseinek eredményeként. 

Fotó: Bazánth Ivola

A 24.hu információi szerint a Pénzügyminisztériumban egy értekezleten 43 százalékos elbocsátásról beszélt egy helyettes államtitkár. A munkatársak úgy tudják, napokon belül bejelentik, hogy melyik intézménynél pontosan mekkora karcsúsítást írnak elő. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumon belül 38–40 százalékos leépítés várható.

A portál mind a tíz minisztériumot megkérdezte a várható leépítésekről, és hogy ettől éves szinten mekkora megtakarításra szamítanak. A tízből hat minisztérium gyorsan válaszolt is, igaz, egységesen ugyanazt a két mondatot küldték el, annak ellenére, hogy mindegyik tárca külön kommunikációs csapattal rendelkezik.

– A kormány célja a bürokráciacsökkentés, és hogy csak annyian dolgozzanak a központi közigazgatásban, amennyi ember feltétlenül szükséges. Tehát kevesebb tisztviselő legyen, de magasabb bérért. A leépítés mértékéről még nem született kormánydöntés

– írták a válaszukban.

Azt Gulyás Gergely is hangsúlyozta korábban, hogy nem a megtakarítás a célja az intézkedésnek.

A portál emlékeztet arra, hogy a Pénzügyminisztérium elődje, a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben 5 milliárd forint uniós pénzt nyert a Létszámleépítések megelőzése és kezelése címmel. Az április országgyűlési választások előtt az NM még azt közölte, hogy szó sincs tömeges létszámleépítésről a közszférában. 

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.