Már csak öt nap van hátra a Honvédkórház dolgozóinak, kirúgják őket vagy honvédségi állományba kerülnek

2019. január 17., 10:13

Szerző:

A Honvédkórház hét fővárosi és öt vidéki telephelyén több ezer civil alkalmazottnak, köztük orvosoknak, ápolóknak, irodai dolgozóknak és más szakdolgozóknak a következő öt napban kell dönteniük arról: vállalják a honvédelmi alkalmazotti státuszt, vagy otthagyják a kórházat  - írja a Népszava. A napilap információi szerint elmaradhat a tömeges felmondás.

Még tavaly karácsony előtt a törvénykezési hajrában a túlóra-törvénnyel egy időben fogadták el azt a jogszabályt is, amely január elsejétől automatikusan a honvédelmi alkalmazotti státuszba terelte a honvédségi fenntartású intézmények civil munkavállalóit. A honvédelmi alkalmazotti státusz megteremtése során jogalkotók lényegében a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény írták át, s azt kicsit megszigorították a honvédek hasonló törvényéből vett részekkel.

Csak éppen az érdekeltek egy része szerint ezek a részek feleslegesek, túlzóan korlátozóra sikerültek. Így például a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva a munkáltató előzetes értesítés nélkül is elrendelheti, hogy mint honvédelmi alkalmazott bárhol, bármikor „teljesítsen ügyeletet”.

Sőt, egyes passzusok a katonákra vonatkozó előírásokhoz hasonlóan korlátozzák a véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságot. És például a három napnál hosszabb külföldi nyaralásra is csak előzetes engedéllyel van lehetőség.

Cserébe az új jogviszony a honvédelmi egészségügyben dolgozóknak idén havi bruttó 39 200 forintos bérkiegészítést garantál. Ám közben elbukják az egészségügyi pótlékaikat. Így lesz, aki jobban jár, lesz, aki rosszabbul.

Fotó: MTI/Lakatosi Péter

A múlt héten a kórházi dolgozók még úgy nyilatkoztak: sokuknak vállalhatatlanok az új szabályok, és van olyan osztály, ahol az orvosok egységesen elutasítják majd az új munkaviszonyt. A nagy lázadás azonban úgy tűnik elmarad.

A legharcosabb hat „szószóló” orvost a honvédelmi miniszter a múlt hét végén a kórház parancsnokával együtt magához rendelte. Úgy tudjuk: a beszélgetésen a tárca vezetője ugyan elismerte, hogy az új szabályokat eredetileg valóban a laktanyák kiszolgáló személyzetére „szabták”. De jelezte az is, kétségük ne legyen, a munkaszerződéseket ha törik, ha szakad egységesen átírják.

A kórház parancsonak érzékeltette: ellenkezniük, egységesen föllépniük nem nagyon érdemes. A felmondásukkal sem tudnának ugyanis kritikus helyzetet teremteni, mert a helyi menedzsment majd megoldja, hogy legyen aki helyettük ellátja a betegeket.

A megbeszélésről már harci kedvüket vesztve jöttek vissza az orvosok. A Népszava szerint négy-öt traumatológus, néhány sürgősségi szakember, valamint a héten újranyitott koraszülött centrum munkatársai tartanak még ki a távozás mellett. Az, hogy tényleg távoznak-e, hétfőn derülhet ki, amikor le kell adniuk az aláírt új munkaszerződéseket.