Így buktatták le a makói kettős gyilkost tizenöt év után, az ujjlenyomata vezetett nyomra

2020. február 21., 13:43

Szerző:

Ujjlenyomata buktatta le Sz. Dénest, akit azzal gyanúsítanak, hogy tizenöt éve Makón megölt egy 78 éves asszonyt és a nő lányát. Petőfi Attila, a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője ma sajtótájékoztatóján számolt be, hogyan sikerült elfogni a férfit, mégpedig a daktiloszkópiai vélemény alapján.

A 45 éves Sz. Dénes bár megtagadta a vallomást, a szakértői intézet megerősítette, hogy a helyszínen talált genetikai nyomok megegyeznek az övével.

A gyanúsítottnak korábban csak az ujjlenyomat-töredékét rögzítették, de mivel ez nem volt alkalmas a gépi azonosításra, 2004-ben még nem sikerült megtalálni az elkövetőt. Most azonban több száz ujjlenyomatot vizuálisan ellenőriztek, és így jutottak el végül a férfihoz.

Az előzményekről tegnap számoltunk be:

Mint Petőfi ismertette, a megölt asszony szerény életet élt, nyugdíját azzal egészítette ki, hogy családi háza egyik szobáját pénzváltónak adta ki,  51 éves lánya pedig a közeli iskolában dolgozott takarítóként. Az áldozatok a Délmagyar korábbi cikke szerint a városszerte ismert vállalkozó, Tóth-Kása László anyja és húga voltak.

A gyilkosságokkal korábban az idős nő unokáját, T. N.-t gyanúsították, mert a szagminta alapján őt választott ki kutya. De a genetikai nyoma a helyszínen találttal, így vele szemben az eljárást megszüntették, 2006-ban pedig – elkövető hiányában – a nyomozást is. A kiemelt ügyeket felderítő főosztály tavaly novemberben nyitotta meg újra az ügy aktáit.

Sz. Dénes először a szomszédos ingatlanba hatolt be, majd a kerítésen átmászva jutott be a nyugdíjas asszony házába. A nyári konyhában találkozott a 71 éves asszonnyal,

akit vascsővel ütlegelt, majd elvágta a torkát.

Ezután még másfél-két órát volt a lakásban: evett, ivott, majd jött az anyját meglátogató 51 éves nő, akit ugyanúgy ölt meg, mint a nő édesanyját.

A holttesteket újságpapírral betakarta,

majd a vascsövet otthagyva távozott. Ám a tettes vénás sérülést szenvedett. A vért még a házban lemosta, de levette cérnakesztyűjét, így hagyta ott ujjlenyomatát. A rendőrség ezeket vetette össze újra a Makón és Csongrád megye területén élet és vagyon elleni, erőszakos bűncselekményeket elkövetők ujjlenyomataival.

A több emberen elkövetett emberölés gyanúja miatt letartóztatott férfi a mórahalmi járásban hajléktalanként tengette az életét.

Az elfogásáról a rendőrség videót is közzétett: 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.