Magyarországon 278 ember fagyott halálra 2017-ben

2019. január 3., 08:41

Szerző:

Népszava ír a Központi statisztikai Hivatal friss, de még tavalyelőtti évről szóló adatairól, amelyek tanúsága szerint 2017-ben 283 ember vesztette életét Magyarországon a „túlságosan nagy hideg hatásai” miatt. Ez meredek emelkedést jelent a KSH szerint 2015-ben 168, 2016-ban viszont már 238 emberrel végzett a hideg.

Fotó: Kökényesi Gábor

Miközben az Orbán-kormány 2016 óta titkolja, hogy évről évre hányan fagynak halálra Magyarországon, kihűlés miatt elhunytakról a Magyar Szociális Fórum (MSZF) szolgáltat adatokat, de a KSH által most nyilvánosságra hozott szám, a 278 halott még az MSZF korábban túlzónak nyilvánított becslését is felülmúlja.  Eszerint 2017 telén 203-an hűltek ki az utcán vagy a fűtetlen otthonukban. A két szám közötti eltérés abból fakadhat, hogy a KSH egy egész évről, az MSZF egy-egy téli időszakról gyűjt adatokat.

A kérdésnek azért van jelentősége, mert a fagyhalálban elhunytak száma rávilágít a szociális háló hiányára, illetve arra, hogy a szociális háló egyre kevesebb embert véd meg Magyarországon. Főleg azért, mert az áldozatok jelentős része nem az utcán, hanem otthonában fagy meg.

Tegnap 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.