Ma több ezer tanár sztrájkolt volna, de a tankerületek megfosztották őket ettől

2019. május 29., 12:29

Szerző:

Szerdán országos sztrájkot tartott volna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, azonban minden törekvésük ellenére nem sikerült megállapodni az egyes tankerületekkel az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról, ami nélkül nem lehet törvényes a sztrájk.

 

Az elégséges szolgáltatás egy definiálatlan fogalom, ezt használták ki a Klebelsberg Központ tankerületei, ugyanis olyan mértékű munkát vártak volna a tanároktól a sztrájk alatt is, amivel pont a sztrájk lényege, a figyelmeztető munkabeszüntetés maradt volna el. A kötelező egyeztetés is lassan haladt a PDSZ-szel, végül pedig le is kellett fújni a sztrájkot. Amennyiben a PDSZ törvénytelen, úgynevezett fekete sztrájkot tartott volna, annak az egyes tanárokra munkajogi következményekkel járt volna, illetve a szakszervezet is viselte volna a következményeit.

A tanárok egyébként az alábbi pontokat követelik:

  • a közalkalmazotti illetménytábla rendezését, azaz béremelést (a szakmunkás bérminimum közel azonos a tanári fizetéssel);
  • a pedagógusok kötelező óraszámának visszaállítását 22 tanórára;
  • a kötelező és egyéb túlórákat fizessék ki;
  • a pedagógusbérek ismét kövessék a minimálbér emelkedését;
  • illetve a mostani problémát is jelentő sztrájktörvény módosítását.

A PDSZ korábban lapunkkal közölte, hogy az ellehetetlenült sztrájk miatt minden hazai és nemzetközi jogi fórumon végigviszik az ügyet, ugyanis a munkavállalók egyik alapvető joga, a sztrájkjog nem tud érvényesülni.

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.