Letiltották az Orbán Viktor miatt az Európai Néppártot bíráló kommentelőket, majd letagadták az egészet

Fideszes módszereket vett át a Fidesz pártcsaládja.

2018. december 3., 10:55

Szerző:

Aggasztó útra lépett a Fidesz európai parlamenti pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP): miután egyre többen kezdték el bírálni a párt Twitter-oldalán azt, hogy az EPP nem zárta ki soraiból a demokratikus és jogállami normákat Magyarországon semmibe vevő Fideszt, egyszerűen letiltották a kritikus kommentelőket, felhasználókat, amelyet a 444.hu vett észre.

A botrány akkor robbant ki, amikor Andrew Stroehlein, a Human Rights Watch európai sajtófőnöke posztolta ki, hogy letiltották az EPP-oldaláról, miután az alábbi bejegyzést tette közzé:

„Emiatt (a CEU elüldözése miatt Magyarországról, egy korábbi kommentre utalva - a szerk.) szégyellheti magát a Néppárt. Nem mondhatod azt, hogy a demokráciát támogató pártok frakciója vagy, ha közben azt a Fideszt támogatod, amelyik aláásta az oktatás és a média szabadságát és más alapvető jogokat. A Néppárt hátat fordított az alapvető demokratikus értékeknek” - írta Strohlein, ezután nem kommentelhetett többet.

EU-csúcs - Az Európai Néppárt vezetőinek tanácskozása Az Európai Néppárt vezetőinek találkozója Salzburgban, 2018. szeptember 19.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A botrány kirobbanása után az EPP gyorsan lépett, és feloldotta a kritikus felhasználók tiltását. Őszinte bocsánatkérés helyett azonban azzal magyarázták az esetet, hogy tévedésből blokkolták a felhasználókat. „A blokkolást feloldottuk, így az érintettek újra olvashatják a tartalmainkat. A tévedésért elnézést kérünk” - írta a Néppárt Twitter-oldala.

A letiltott Stroehlein ezt nem hagyta annyiban, és így reagált:

Az Európai Néppárt blokkolt engem. Ez megerősíti azt, hogy nem tudnak mit kezdeni azokkal, akik megkérdőjelezik, hogy miért is támogatják a magyar kormánypártot, a Fideszt, ami a Néppárti frakció tagjaként alássa az alapvető demokratikus értékeket. Ahelyett, hogy kizárnák a Fideszt, egy jogvédőt blokkolnak" - írta a jogvédő.