Nem időszerű a Fidesz kizárása az Európai Néppártból, de Manfred Weber majd jól nyomást gyakorol Orbán Viktorra

2018. november 6., 14:25

Szerző:

Az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségére pályázó politikus kedden Prágában arról beszélt, hogy jelenleg a Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű. Ugyanakkor hozzátette, hogy az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen.

„Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá” – tette hozzá a Manfred Weber.

Szerdán kezdődik Helsinkiben az EPP kongresszusa, amelyen határozatot hoznak a jogállamról és a konzervatív értékekről. „Az EU értékeinek védelme és a demokrácia biztosítása” címet viselő dokumentumot sajtóhírek szerint azért terjeszti elő az EPP vezető grémiuma, hogy színvallásra késztesse a magyar kormányfőt, aki vagy jóváhagyja az állásfoglalást, vagy veszélyezteti a Fidesz tagságát a pártcsaláédban.

A dokumentum hitet tesz a liberális demokrácia értékei mellett, hosszan méltatják a civil szervezetek demokráciában betöltött szerepét, elfogadhatatlannak ítéli a többség diktatúrájára épülő igazságszolgáltatást és bírálják az EU-s intézményeket támadó tagállamokat,

Manfred Weber és Orbán Viktor – ez még nem a nyomás

A kiszivárgott verzióban azonban egyetlen konkrét utalás sincs bármelyik tagállamra vagy annak vezetőjére. Így Orbán nyugodt szívvel mondhatna rá igent, annak ellenére, hogy a liberális demokrácia kifejezésmódjának és alapértékeinek szövegszerű hangsúlyozása miatt ez lehet az EPP-kongresszus legizgalmasabb kérdése.

A kiszivárgott dokumentumban ugyanis nemcsak a jogállami normákról, sőt a populizmus és elsősorban a korrupció elutasításáról esik szó, az EPP felszólítja rendes és társult tagjait, hogy tartsák tiszteletben az EU Szerződéseibe foglalt elveket és értékeket, amelyeket minden tagállam elfogadott, amikor csatlakozott a közösséghez. Csakhogy a szerződésszegésnek, avagy az értékek tagadásának esetleges szankcióiról semmiféle szó nincs a jelenleg ismert szövegben.

Nagy kérdés tehát, miféle nyomásról beszélt Weber.

A Néppárt csúcsjelöltségére pályázó német politikussal és az EPP vezetőségével szemben a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) végleg megelégelte az Orbán-kormány és a Fidesz közpénzből finanszírozott médiakampányait, amelyek az EU értékeit támadják, ezért most egy Orbán Viktornak és a Fidesznek szóló különleges üzenettel válaszol, ami egy teherautóra szerelt hirdetőtáblán cirkál mától Brüsszelben. Az Orbán-ellenes plakátkampánnyal a Néppártot akarják ráébreszteni arra: saját értékeiket köpik arcon a Fidesz benntartásával.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.