Elszabadultak az indulatok a Kossuth téren, repültek az üvegek, a rendőrök könnygázt vetettek be

Már meg is hirdették az új demonstrációt, péntek délután öttől folytatódhat a tiltakozás.

2018. december 13., 23:30

Szerző:

Csütörtökön újabb tüntetést tartottak Budapesten a Kossuth téren tiltakozásul a rabszolgatörvény elfogadása ellen. Első felvonásként az Országház elől induló tömeg tett egy sétát át a Margit hídon és a Lánchídon, aztán az Deák téren, az Oktogonon és a Nyugati téren át visszatért a Kossuth térre. A séta vége felé a tüntetők egy része már elkezdett füstbombákat dobálni, aztán este kilenc előtt „Orbán egy geci!” felkiáltásokkal az Országház főlépcsője előtt felsorakozott rendőröknek feszültek. Több füstbomba a rendőrsorfalban landolt, a rendőrök visszadobtak néhányat a tömegbe. Repültek tojások és üvegek is, aztán

a rendőrök a tegnapi tüntetéshez hasonlóan könnygázt vetettek be.

A könnygáz hatására a több tüntető a déli lépcsője felé kezdett rohanni, de aztán visszatértek a főlépcsőhöz. Az első sorból köhögve menekültek a tüntetők, sokan rosszul vannak, a Klubrádió élő közvetítése is megszakadt, miután a rádió újságírónője azt kiáltotta, hogy nem lát, és zihálni kezdett.

A rendőrök több könnygázt vetettek be, mint tegnap, a Kossuth tér végéig lehet érezni a hatását. 

Amikor elszabadultak az indulatok, füstbombát dobott egy rendőrre Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke is. Egy füstbomba miatt Donáth Annát, a párt alelnökét leteperték és falhoz nyomták a rendőrök.

 A tömegből negyed tíz körül petárdákat dobtak a rendőrök közé. „Egyszerűen senkik vagytok!” Elegünk van!” „Rendőrállam!” „Szabad bíróságot!” – zúgott. Fél tíz előtt aztán újra jött a könnygáz, a rendőrök kevésbé türelmesek, mint tegnap voltak. Mindenki sállal vagy más ruhadarabbal takarta el az arcát, de az nem sokat segít. „Elegünk van!”, „Bűnözőket védtek” – csendül fel újra a néhány szabad levegővétel után a főlépcső elé visszatérő  tömegben.

Az emberek nem akartak elmenni,

folyamatos a nyomás a rendőrsorfalon, a jobbikosok álltak az élre.

„ÁVH! ÁVH!” – kezdte el skandálni a tömeg, aztán jött a rendőrökhöz szóló „Fordulj meg!” is.

A rendőrök eközben váltanak, új sorfal nyomul be a főlépcső elé. Valószínűleg az eddig az első sorban álló kollégáikat váltják le. – Hogy tetszik a túlóra? – kérdezi egy tüntető.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Több ezer ember van a Kossuth téren.

Háromnegyed tízkor a rendőrök valakit ki akartak emelni a tömegből, de nem sikerült. Ekkor  gumibotokkal kezdték ütni azokat, akik rájuk támadtak, utána pedig újra jött a könnygáz.

A tüntetők első sorában lehetett látni Nyakó István MSZP-szóvivőt is, akit szintén nekinyomtak a rendőrsorfalnak.

A rendőrök valószínűleg oszlatásra készülnek, erre utal legalábbis, hogy az Alkotmány utcánál rendőrosztag vár bevetésre. Tíz óra előtt hatalmas üdvrivalgás fogadta, hogy vécépapírral is dobálni kezdték a rendőröket, 10 óra 12 perckor pedig alaki bedobta az egyik parlamenti iroda ablakát az egyik lépcső mellett. „Elegünk van” – zengett újra a Kossuth tér. Fél tizenegy után újra bedobtak egy irodaablakot, de megsérült egy tüntető is, nem mindegyik eldobott tárgy érte el a célját, néhány a tüntetőkön landolt.

Háromnegyed 11 után a tüntetők újra dulakodni kezdtek a rendőrökkel, amire néhány higgadtabb tüntető beállt az első sorba, a tüntetők egymást rántották vissza. Repültek az üvegek, amire a rendőrök időről időre könnygázzal válaszolnak.

Ez állóháború. 

A Kossuth tér körül L alakban felállt egy rendőrsorfal. Tizenegy után öt perccel hatalmas adag könnygázt fújtak a tüntetőkre. Mindenkit nagyon mar, és rosszabb, ha az ember elkezdi dörzsölni a szemét.

Bár a rendőröket órák óta dobálják, a hangosbemondón csak fél tizenegy előtt öt perccel figyelmeztették a tömeget arra, hogy ez bűncselekmény.

Fél tizenkettőig hétszer vetettek be könnygázt a rendőrök a tüntetők ellen

Fél tizenkettő előtt három perccel a rendőrök kitörtek a főlépcső mellett. a tüntetők folyamatosan szidják és hazaárulózzák őket. Az nem világos, hogy miért törtek ki.

Ekkorra már csak 1000-1500 ember maradt a Kossuth téren, éjfél előtt pedig egy részük elindult az Alkotmány utcán és a Vajkay utcán a Szalay utca felé. Útközben rendőrségi közlések szerint négy parkoló rendőrautót megrongáltak, visszapillantó tükröket törtek le, néhányan pedig kukákat borítottak fel.

A Szalay utcában, az oktatási államtitkárság épülete előtt a futva érkező rohamrendőrök és a tüntetők dulakodni kezdtek, néhány tüntetőt az autókhoz szorítva ütöttek. Újra jött a könnygáz. Egy tüntető a földön ülve fogja a fejét. 

hvg.hu-nak sikerült elkapnia egy villáminterjúra Tordai Bencét, azt mondta:

„egy kis könnygáztól nem kell megijedni”,

ő örül, hogy erőt mutatnak. Elárulta azt is, hogy ő egy vasárnapi tüntetésről egyeztet. A portálnak Sneider Tamás Jobbik-elnök korábban azt mondta, hogy a párt válságstábot tart a Kossuth téren, mozgósítja a vidéki szervezeteit, és bár nem örül, hogy a tüntetők a rendőröket dobálják, fontos, hogy minél többen legyenek.

Eközben a tömeg eleje már a Nyugati térre ment, ahol ezer gyűlhetett össze. A tüntetők egy részét a rendőrök átengedték, de aztán a többiek útját elzárták az Oktogon felé, és megpróbálták az úttestről a járdára próbálták terelni a rendőröket. a baj csak az volt, hogy mindössze tucatnyi rendőrből álló sorfal állta el a tüntetők útját, és  amikor egy busz megpróbált áthajtani közöttük, kitört a balhé, mert a tüntetők nem akarták átengedni. Egy rendőr gumibottal megütött egy embert, de a tüntetők áttörtek az Oktogon felé. Ekkor fogócska kezdődött, a rendőrök előrerohantak, hogy elzárják a tüntetők elől az utat, és sikerüljön bekeríteni őket, de rohanni kezdtek a tüntetők is, akiket a Dob utcáig háromszori kísérletre sem sikerült az úttestről a járdára szorítani. Ezután hatalmas rendőri erősítés érkezett, a Wesselényi utcánál sikerült megállítani a tüntetőket. Amit viszont sikerült elérniük a rendőröknek, az az, hogy a tüntetőket több kisebb csoportra szakadtak, létszáma folyamatosan apadt, egy részük az Oktogonnál maradt. 

Az Oktogonnál a rendőrök fékeztek meg egy verekedést, amely akkor tört ki, amikor az egyik tüntető be akarta törni a 4-es-6-os villamos plexijét, egy másik tüntető viszont ellökte, emiatt ugyanis többen nekiestek a villamos védelmében fellépő tüntetőnek.

Az Erzsébet körútra és a Teréz körútra éjjel egy előtt rengeteg rendőrt vezényeltek ki. Csoportokat fogtak közre és mindenkit igazoltattak, a hírek szerint közlekedési szabályok megszegése miatt több tüntető ellen szabálysértési eljárást akarnak indítani. Mindenkit egyenként engedtek el. 

A tüntetésnek ezzel vége, mi is fújunk egyet, már csak azért is,

mert péntek délután folytatódik a demonstrációsorozat,  

Menjünk a Kossuth térre címmel hirdették meg délután öt órától.

Csütörtök este még nem úgy tűnt, hogy a tüntetés erőszakba torkollik, a szervezők is felszólítottak mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszaktól, és ne támadjon a csak a munkájukat végző rendőrökre. A hivatalos tüntetés szervezői még kilenc előtt bejelentették, hogy vége, mindenki menjen haza. Közvetítésünk első részét ide kattintva olvashatják el.

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.