Újra tüntetnek a Kossuth téren, a tömeg elfoglalta a Margit hidat és a Lánchidat is

2018. december 13., 20:30

Szerző:

Szerdán erőszakos jelenetekig fajult az a spontán tüntetés, amely a rabszolgatörvény elfogadása nyomán kezdődött és végződött a Kossuth téren, csütörtök délután ötre pedig Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet új demonstrációt hirdetett. Egy órával a kezdés előtt a Facebookon már 2400-an jelezték, hogy biztosan mennek, tízezren pedig azt, hogy érdekli őket az esemény, és készülnek a hatóságok is, 480 méter hosszú kordont szállítottak az Országház elé.

Fotó: Biró Marianna

A Kossuth térre a Momentum Mozgalom is meghirdetett egy tüntetést fél hatra a Szabadság térre, ők hatkor csatlakoznak a Kossuth tériekhez. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter közlése szerint szerdán 34 tüntetőt vettek őrizetbe a Szabad Egyetem pedig azt állítja, hogy egyikük a CEU hallgatója, akit hivatali  személy elleni erőszak gyanújával kaptak el. A csoport a szabadon engedését követeli.

Fotó: Biró Marianna

Bár felröppentek hírek arról, hogy a kordont elkezdték felállítani, tudósítónk a helyszínen ennek nem látta a jelét. Kezdés előtt 10 perccel még csak hozzávetőlegesen 50 tüntető és 100 rendőr volt kint a Kossuth téren, az ötórai kezdésre néhány százan gyűltek össze. A Kossuth teret elég sűrű köd üli meg.

Fotó: Biró Marianna

– Nem leszünk rabszolgák! – csendült fel az első jelszó, amelyet a tömeg dobszó kíséretében skandálni kezd. A szervezők

mindenkit kérnek, hogy tartózkodjon az erőszaktól,

aki úgy viselkedik, mint tegnap néhányan, el lesz távolítva. Fél hat előtt tíz perccel a Kossuth tér még megközelítőleg sem volt tele, de folyamatosan érkeztek az emberek. Az Országház főlépcsője előtt rendőrsorfal áll.

Lesz néhány felszólalás is, az egyiket Tamás Gáspár Miklós filozófus tartja, egy szervező boldog karácsonyt kíván a tüntetőknek. TGM azt mondta, ebben a percben nem Orbán Viktorra vagy Kövér Lászlóra, hanem a magyar munkásokra kell gondolni. a fellépés értük új dolog Magyarországon. Szerinte olyan rendszert sikerült létrehozni, amelyben alacsony adó a multiknak, sok munka, alacsony bér jut a magyaroknak. – Hallgatni kell a dolgozókra, hallgatni kell a diákokra, és vége lesz a magyar nép megalázásának – fűzte hozzá.  – Elegünk van – kezd rá a tömeg az utolsó mondatát visszhangozva. A filozófus ezután azzal folytatta, hogy új korszak kezdődik, nem szembenállást vagy gyűlöletet, hanem szabadságot akarnak, tisztességes és boldog életet.

Fotó: Biró Marianna

TGM-től az egyik szervező, Pósfai István vette át a szót. Elmondta, öt előállított társuk még előzetesben van. Ezt pfújolás fogadta, a szervező pedig megköszönte a szolidaritást. Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem a kivezényelt rendőrök ellen lépnek fel, hiszen ők is csak munkavállalók.  Ezután folytatódott a dobolás. – Nem leszünk rabszolgák – skandálták újra.

A tüntetők között feltűnt a két független országgyűlési képviselő, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs is.

Összesen már több mint ezer ember lehet kint

úgy, hogy a Momentumosok még nincsenek itt.

Portálunknak TGM azt mondta, a szabadság, testvériség egyenlőség elve  fontos, és az egyenlőség mintha nagyobb hangsúlyt kapna most. Az Orbán-kormány korábban is meghátrált már, amikor tiltakozással találta szemben magát – ilyen volt az internetadó este is – a célt pedig most sem lehetetlen elérni, a nép kitartásától függ.

– Mindenkinek azt mondom, gyertek ide

– szólított fel.

Bár a kordonok ott vannak négy teherautón a Szalay utca sarkán, a Kossuth teret nem zárták le, Gulyás Gergely is ezt ígérte a csütörtöki  Kormányinfóján. 

Fotó: Biró Marianna

Este hat előtt öt perccel a tömeg rázendített az első „Orbán, takarodj!”-ra is, aztán Bűnözőket védtek! jelszóval szóltak be a kivezényelt rendőröknek. Egy nőt nem érdekli a szervezői felszólítást, hogy a rendőröket senki ne bántsa, azzal esik nekik, hogy ők is ugyanolyan mocskosak, mint a fideszes politikusok.

A tüntetők egy része hat után elindult a Margit híd felé.

Elegünk van! Gyerek velünk! Szabad ország, szabad egyetem!  – kiáltották, útközben pedig elengedtek maguk előtt egy mentőautót. az egyik mentős integetett a tüntetőknek. Úgy tűnt, a szolidaritását akarta kifejezni ezzel. A tömeg negyed hétkor ért a Jászai Mari térre. A Margit hídra rendőröket vezényeltek, és lezárták a forgalmat, a Buda felől érkező kocsikat visszafordították. – Demokráciát – skandálta eközben a tömeg.

Már a Margit hídon jártak a tüntetők, amikor a tömegben valaki elkezdett füstgránátokat eregetni, a „Bajszos szar!” kiáltásokból ítélve pedig

Áder János államfő rezidenciája, a Sándor-palota elé mennének.

Ma többen vannak a Margit hídon, mint tegnap. A 4-es-6-os villamosok állnak, füstgránátok és a köd miatt alig lehet látni valamit. A tömeg eleje fél hétkor a Margit híd közepénél tartott, és úgy tudjuk, a tüntetők között egyre több a szélsőjobbos, állítólag még többen fognak érkezni. Egy csoport Jobbik-zászlókat tart a magasba.

Fotó: Biró Marianna

Némi hezitálás után fél hét körül kiderült, hogy a Lánchíd a cél, a tömeg el is indult a rakparton.

– Péter, gyere ki! – kiáltotta el magát valaki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre utalva, akinek a minisztériuma a Bem téren áll. Néhány sofőr szolidaritásból vagy éppen ingerülten dudál, mert a tüntetők az úttesten mennek.

– Aki dudál, velünk van

– zendített rá a tömeg. A rakparton több autó is koccant.

Fotó: Biró Marianna

A tömeg este hét után érte el a Lánchidat. – Rengetegen jönnek – becsülte fel valaki nagy vonalakban a létszámot. Az elöl lévők már rég a hídon voltak, amikor a rakparton még nem látszott a tömeg vége. – Mocskos Fidesz! – skandálták fent, miközben lent az alsó és a felső rakparton is áramlottak a Lánchíd felé az emberek. Most már több ezren vannak. 

Az nem világos, hogyan fognak eljutni a Sándor-palotához, most éppen a pesti oldal felé, tartanak át a lezárt Lánchídon. A többség a Deák térre vonult, hogy aztán a Terror Háza vagy a Fidesz Lendvay utcai székháza legyen a következő úticél. 

Fotó: Biró Marianna

Fél nyolc után értek az Andrássy útra „Viktátor!” „Fidesz-maffia!” és „Elegünk van!” felkiáltások kíséretében, utána pedig az Oktogon következett. 

A Nyugati tér felé tartó tömegben a rendőrök igazoltatták a Momentum egyik aktivistáját, aki állítólag füstgránátot dobott feléjük. A menet emiatt megállt, Fekete-Győr András pártelnökkel az élen követelni kezdte, hogy az aktivistát engedjék el. Ez megtörtént.

Fotó: Biró Marianna

Úgy tűnik, a tüntetők Kossuth tér felé tartanak, a Nyugati téren legalábbis a Bajcsy-Zsilinszky útra fordultak rá. Zúg az „Orbán, takarodj!”

Fotó: Biró Marianna

A Markó utcában, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt a tömeg Polt Péterre utalva már azt skandálta, hogy „Börtönbe!”, aztán pedig a „Szabad bíróságot!” szlogenre gyújtottak rá a hatalmas rendőri védelem előtt.

Fotó: Biró Marianna

Néhány perc múltán a tömeg nagy része indult tovább, néhány maszkos fiatal maradt Polt Péterért kiáltani.

Fotó: Biró Marianna

Fél kilenckor a tüntetők visszaérkeztek a Kossuth térre, amit a Megjöttünk felkiáltással kezdtek el ünnepelni. A Kossuth téren sokan vannak, sokkal többen, mint amikor a belvároson átvonuló tömeg nekivágott a sétának.

Fotó: Biró Marianna

Kezdenek újra elszabadulni az indulatok, néhányan már dobálják a rendőröket, akik mostanra már rohamsisakot húztak. Itt balhé lesz– írja tudósítónk a helyszínről, az elöl álló tüntetők a rendőrök arcába kiabálják, hogy „Orbán egy geci!”.

Fotó: Biró Marianna

A tömegből több füstgránátot is bedobtak a rendőrök közé, akik visszadobták a tömegbe. a Kossuth teret belepi a bűzlő zöld füst.

A további eseményekről ebben a cikkünkben számolunk be.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.