Kósa Lajos maga jelentkezett, hogy lenne ötlete, mit csináljanak a 4,3 milliárd euróval

2018. március 14. 09:01 - szerző: Ágoston Zoltán

A megbízó fia cáfolja a politikus állítását.

Nem a megbízó, az állítólag 4,3 milliárd eurós örökséget magáénak tudó megbízó, Szabó Gáborné Matkó Mária kereste meg  Kósa Lajost, hanem az akkori debreceni polgármester jelentkezett, hogy lenne ötlete, mihez kezdjenek az elképesztő mennyiségű pénzzel – állítja a hvg.hu-nak adott nyilatkozatában a megbízó fia.

Vért kell enni és tejet inni.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Kedden a Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy egy 2013. január 28-i közjegyzői okirat tanúsága szerint Kósa Lajost négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró (4 355 000 000 euró, azaz 1340 milliárd forint) kezelésével bízták meg. A politikus először azt mondta, hogy egy barátja ajánlott a figyelmébe „egy német nőt” – Szabó Gáborné Matkó Mária egy Németországba szakadt rokon vagyonát örökölte –, akit aztán később „csengeri háztartásbeliként” említett. A hvg.hu-nak a nő Csengeren beszélő  fia, ifj. Szabó Gábor most azt mondta, létező örökségről van szó, de a nagyságrendjéről nem tud részleteket elárulni. Cáfolta azokat a korábbi információkat, amelyek szerint az édesanyja őrizetben van, és leszögezte, hogy

Kósa Lajos állításával ellentétben nem az édesanyja kereste meg a politikust, hanem az akkori debreceni polgármester jelentkezett, hogy lenne ötlete, mit csináljanak a 4,3 milliárd eurós örökséggel. 

Ifj. Szabó Gábor szerint Kósa Lajosnak az édesanyja jogi képviselője az ügyvédi titoktartást megszegve súgott a pénzről, amely aztán annyira megragadta a politikus fantáziáját, családhoz fordult az elképzelésével.

Ez az elképzelés egyébként úgy szólt, hogy a pénzből magyar államkötvényeket vásároljanak, a több mint ezerháromszázmilliárd forintnyi összeget pedig az FHB Kereskedelmi Bank Zrt.-nél helyezték el. – Éppen azon dolgoztunk, hogy állampapírokat adjunk el, és elhajtsuk az IMF-et, azt gondoltam, miért mondjak nemet – mondta erről korábban Kósa Lajos a hvg.hu-nak.

Azt az ügyben a 168 Óra írta meg először, hogy a megbízó férje, nemrég öngyilkos lett. Hogy a 4,3 milliárd euró mekkora, Németországban is jelentős összegnek számít, arról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A hvg.hu szerette volna megszólaltatni magát Szabó Gáborné Matkó Máriát az ügyben, de a fia először azt mondta, hogy azért nem tudja telefonhoz hívni, mert alszik, egy órával később pedig azzal hárított, hogy vendégek állítottak be hozzájuk, de ő néhány kérdésre hajlandó válaszolni. A portál kereste Kósa Lajost is, de ő kedd este már nem vette fel a telefont.