Gulyás Gergely: Jelenthet kellemetlenségeket, hogy egyes betegeket hazaküldenek

2020. április 16., 10:51

Szerző:

Újabb egy héttel tovább tart a kijárási korlátozás

- jelentette be a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, a polgármesterek ismét „megkapják azt a lehetőséget”, hogy saját hatáskörben kijárási korlátozásokat tehetnek.

A kormány mindent megtesz, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén is az egészségügyi védekezés sikeres legyen. Ennek megfelelően határozták meg a kórházakban felszabadítandó ágyszámot is - közölte az elmúlt napok botrányára reagálva.

Az érettségiről szólva elmondta: május 4-én kezdődnek meg a vizsgák,

de csak a végzősöknek lesz lehetőségük érettségit tenni,

az előrehozott, vagy újravizsgázóknak nem. Egyszerre csak 10 fő lehet majd egy teremben és nekik is másfél méteres távolságot kell tartani. Csak írásbeli lesz, szóbeli csak azoknak a diákoknak lesz, akiknek nincs lehetőségük írásbelire.

A gazdasági kérdésekről szólva kiemelte, 2020. szeptember 30-ig meghosszabbítják a bevallási határidőt. Akik pedig online kasszát használnak, azoknak jövő év első napjáig biztosítani kell a bankkártyás fizetés lehetőségét.  

Az, hogy egy fővárosi intézményekben mi történik, nem teheti zárójelbe a fővárosi önkormányzat felelősségét. Ne a felelősségkeresésre koncentráljunk, hanem a védekezésre - jelentette ki a Pesti úti idősotthon helyzetére. Ha ez nem sikerül, akkor abból nem biztos, hogy jól fog az ellenzék kijönni. 

A kórházigazgatók menesztésével kapcsolatban azt mondta, egy ilyen helyzetben az operatív törzs utasításait be kell tartani. Ha valaki nem teljesíti az előírt kritériumokat, akkor le kell vonni az ilyen helyzetben szigorúbb konzekvenciákat.

Egyértelművé tette, Cserháti Péter nem hajtotta végre az utasítást, vagyis az ágyak felszabadítását,

ezért rúgták ki az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatói posztjáról. Nem célja a kormánynak, hogy a kórházak vezetését megváltoztassa, de mindenki hajtsa végre az operatív törzs utasításait, mondta Gulyás Gergely. Arra a kérdésre nem válaszolt, visszaveszik-e a kirúgott főigazgatókat.

Arról, hogy hány ágyat kell felszabadítani, azt mondta, egészségügyi protokollok és egészségügyi szakemberek döntöttek. Aki intenzív kezelés alatt áll, azt nem lehet elküldeni. Úgy látszik, megvan az eredménye a védekezésnek, de arra nincs garancia, hogy ez így marad - fogalmazott.

Jelenthet kellemetlenségeket, hogy egyes betegeket hazaküldenek

- fogalmazott a politikus. 

Gulyás Gergely kapott kérdést arról a közös nyilatkozatról, amelyet 15 közgazdász írt és a kormány válságkezelését értékelik. Ebben többek között az álláskeresési járadék idejének meghosszabbítását vagy éppen a családi pótlék emelését kérik. A miniszter ismét világossá tette, nem fog a kormány a segélyezési rendszerhez hozzányúlni. Helyette inkább a munkahelyeket védik meg.  

A széleskörű tesztelést firtató kérdésre azt mondta, a WHO-protokollokat követik, a legjobb tesztek megbízhatósága sem 100 százalékos, ezért inkább a karanténszabályokat alkalmazzák. 

A lélegeztetőgépek számával kapcsolatban azt mondta, jelenleg 2500 áll rendelkezésre.

Úgy véli, 8 ezer lélegeztetőgépre nem lesz szükség. 

Jelenleg 150-200 megfertőződött egészségügyi dolgozó van, ez szerinte arányos az összes fertőzött arányával. 

Meddig lehet büntetlenül csinálni, hogy egy magyar szerző leír egy ordas hazugságot a New York Times-ban a magyar koronavírus helyzetről, majd ezt több ellenzéki portál is átvette, mint a lap véleménye? - kérdezte a Csurka István által alapított Magyar Fórum. 

A jelenséget Gulyás Gergely sajnálatosnak tartja, de szerinte "ami a nyugat-európai sajtóban megjelenik, az jelentős részben belpolitikai csatornákon jut el külföldre."

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.