Miniszteri tanácsadó: Hetek óta készülnek a kórházi helyek felszabadítására

2020. április 15., 07:20

Szerző:

Nem most hozta meg a döntést a kórházi ágykapacitások felszabadításáról az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hosszú hetek óta készülnek a koronavírus-járvány terjedésére – mondta Kollár Lajos miniszteri tanácsadó az M1 csatornán.

Nem egyik napról a másikra "kényszerítették a kórházakat" betegek elbocsátására – jelentette ki.

Hozzátette azt is, hogy az Emmit vezető Kásler Miklós utasítása egyértelmű: olyan beteget nem küldhetnek el, aki emiatt életveszélyes állapotba kerülne, vagy tartósan romlana az egészségi állapota.


Kollár szerint sok országban hirtelen tört ki a járvány, amire nem volt felkészülve az egészségügy. Emiatt kaotikus helyzet alakult ki, sok beteg ellátatlan maradt.

Beszélt arról is, hogy más országok is – például Dánia, Németország, Svájc és Ausztria – "átstrukturálták" a rehabilitációs ágyakat.

Azt is elárulta, hogy

a minisztériumban elkészült egy modell, amely szimulálja, mi várható a járvány folyamán. Ennek alapján eddig szinte napra prognosztizálni tudták a megbetegedések számát.

Igaz, a görbét egy kicsit "kizökkentette" a fővárosi Pesti úti idősotthonban történt tömeges megbetegedés.

Kásler Miklós utasítására a kórházaknak április 15-ig az ágyaik 60 százalékát (teljes kapacitással számolva durván 40 ezer férőhelyet) kell szabaddá tenniük. Emiatt sokan szembesültek azzal, hogy rövid időn belül maguknak, otthon kell megoldaniuk folyamatos ápolásra szoruló hozzátartozójuk ellátását.

Fotó: Youtube

Több, speciális ellátást biztosító intézményre, az ott gyógyulókra, ellátottakra is komoly következményekkel van az utasítás. Ilyen volt például az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, amelynek főigazgatóját le is váltotta a tárcavezető. Legutóbb a budapest Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa kelt ki Kásler határozata ellen.