Kormányinfó: május 4-étől akár lazítás is jöhet, az érettségi időpontja egyelőre marad

2020. április 23., 10:53

Szerző:

Május 3-ig meghosszabbítják a járványügyi vészhelyzetet -

jelentette be a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, az eddig tartó időszak elegendő lesz, hogy a tömeges járványhelyzetre felkészüljenek. Ekkor rendelkezésre fog állni szerinte a 8000 ezer lélegeztetőgép, és a kórházi ágyak 50 százalékát már felszabadították. 

Arról is döntöttek, hogy a honvédség fogja fertőtleníteni az idősotthonokat. 

A gödi fejlesztésekkel kapcsolatban azt mondta, az a cél, hogy munkahelyteremtő beruházások jöjjenek létre. Ilyen a Samsung-gyár bővítése, ami egy 4-500 milliárdos projekt. Gulyás szerint azonban kialakult egy olyan politikai helyzet, amiben a polgármester és az alpolgármester egymást súlyos politikai vádakkal illeti, de 

ez egy gazdaságvédelmi lépés, nem elvettek pénzt Gödtől, hanem igazságosabb gyakorlatot akarnak kialakítani,

amikor az érintett településeknek részesülnie kell az iparűzési adót - magyarázta a miniszter.

 

Felelős, a település a megye érdekeit szolgáló döntés volt - hangoztatta. 

Nincs arra terv, hogy más területeket is hasonló övezetté nyilvánítsanak, de a miniszter szerint

indokolt a gödi példát törvénybe kell foglalni. 

Koronavírus - Kormányinfó A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

A munkanélküliségi adatokról szólva elmondta,

a regisztrált álláskeresők száma 50 ezerről nőtt. Ez is arra készteti a kormányt, hogy május 4-ével indítsa újra gazdaságot,

de erről majd csak a jövő szerdai kormányülésen lesz döntés, jelezte.

Az érettségivel kapcsolatban azt mondta, egyelőre nem tervezik halasztani.

Gulyás azt hangoztatta, minden lehetőség rendelkezésre áll, hogy május 4-étől lebonyolítsák az érettségiket. Ugyanakkor Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárt felhatalmazták, hogy tárgyaljon az érintett szervezetekkel. Gulyás Gergely, ha ma érettségizne, mint mondta, szeretne minél hamarabb túl lenni rajta. 

Elégedett a kormány Kásler Miklós és Müller Cecília munkájával? - hangzott el egy újságírói kérdés.

Gulyás Gergely kitért a válasz elől.

A miniszterrel kapcsolatban Orbán Viktor az illetékes, Müller Cecíliáról nem tett említést. 

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.