Kormányinfó: kifizeti a kormány a gyöngyöspatai romák kártérítését, július végén derül ki, hogy lesz-e tűzijáték

2020. június 25., 10:14

Szerző:

Kilenc új fertőzöttet regisztráltak tegnaphoz képest az országban az országban, az eddigi szabályokat továbbra is fenntartják – közölte a mai kormányinfón Gulyás Gergely. 

Megtudhattuk, hogy a kormány július végén fog dönteni arról, hogy augusztus 15-e után lehet-e nagyrendezvényeket tartani, így például az augusztus 20-ai tűzijátékot, tovább azt is, hogy a négy és félmilliós rekord foglalkoztatottsághoz képest

130 ezer állás szűnt meg Magyarországon

A tervek szerint jövő héten elfogadják a költségvetést. Ebben a 13. havi nyugdíj visszaépítéséhez szükséges források rendelkezésre állnak. 2021 július elsejétől a csecsemőgondozási díj a bruttó jövedelem 100 százaléka lesz - sorolta a már korábban bejelentett rendelkezéseket Gulyás.

A kata adózás szabályozása idén még nem fog változni, viszont a kormány benyújt egy olyan módosítót, hogy a visszaélések megszűnjenek. A módosítás a tervek szerint 2021 január 1-étől lép életbe.

Gulyás leszögezte, hogy nem értenek egyet a parkolási díjak emelésével, amelyről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés. A kormány szerint ennek nem lesz jó hatása a közlekedésre, további dugókat fog generálni. A Lánchíd vitájáról annyit mondott: szerinte a fővárosnak van elég forrása a felújításra és

kommunikációs hadjáratot folytat.

Olyan veszély azonban nincs, hogy a Lánchíd összeomlik, de statikai problémák vannak, törmelékek lehullhatnak róla, ezt kell elkerülni, hiszen autók és hajók is járnak alatta – mondta később Gulyás.

A koronavírus miatt kiemelkedően az államot érte a legnagyobb kár, ehhez képest

az önkormányzatok vesztesége szerény volt.

Lehet néhány kivétel, de azzal nem tudnak mit kezdeni, ha egy önkormányzat arra panaszkodik, hogy túl nagy kár érte a járvány miatt.

Felvetődött: igaz-e, hogy hogy az állam késlekedése miatt egymilliárd forint közpénzt buktak el Simonkáék cégében. Gulyás szerint ez nem így van, semmilyen kár nem érte az államot.

Kósa Lajos a közösségi oldalán szerdán azt írta: megkérte pártja parlamenti frakcióját, hogy avatkozzon be a hazai sör- és üdítő italpiac szabályaiba. Gulyás szerint a kormány egyetért a felvetéssel, mert

a piaci verseny pártján állnak a sörben is.

de ennél többet nem mondott.

Gulyás az Indexről annyit mondott: a sajtószabadságot a médiatörvény biztosítja, ezen kívül

a kormány nem avatkozhat bele médiaügyekbe.

Magyarországon - Nyugat-Európával ellentétben sokszínű a tájékoztatás - tette hozzá.

Az állam ki fogja fizetni a gyöngyöspatai diákoknak járó kártérítést, még akkor is, ha nem ért egyet vele. Az alperes dönti el, hogy melyik felperessel szemben érvényesíti a követelését, így az is lehet, hogy az állam fizeti ki az egészet.

Az iskolaőrökről szólva egyebek mellett elmondta: a tervek szerint az idősebb rendőröket akár a nyugdíj elvesztése nélkül is lehetne alkalmazni, bár erről a belügyminisztérium dönt majd. Ezért nem lesznek bérfeszültségek a tanárok és az iskolaőrök között.

Elhangzott még: a lélegeztetőgépek rendelésével az Olaszországban látott eseményeket akarták elkerülni, ha pedig nincs elég aneszteziológus, akkor ezeket más szakorvosi végzettséggel rendelkezők, vagy védőnők is kezelhetik.

Azt a miniszter nem tudta pontosan megmondani, hogy pontosan hány volt az érkezett gépek közül használhatatlan, de kiemelte, hogy sok olyan eszköz volt, amit

már a repülőtéren meg lehetett javítani.

Mint igyancsak kideült, bővítik a közmunkát, vagy akár a szerződéses katonák számát.

Sajtókérdésre Gulyás azt is bejelentette: bár nem ért vele egyet, teljesíti a kormány a bíróság ítéletét, és kifizeti a szegregáltan oktatott gyöngyöspatai romáknak megítélt 99 millió forintos kártérítést

(A hvg.hu nyomán)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.