Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni!

Könyvet ad ki a börtönbüntetése elől Magyarországra menekült macedón ex-kormányfő, Nikola Gruevszki

2019. május 9. 18:16 - szerző: 168 Óra

Nikola Gruevszki egykori macedón miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy egy közgazdasági témájú könyvvel jelentkezik az idei szkopjei könyvfesztiválon – vette észre a 24.hu.

A börtönbüntetése elől Budapestre menekülő politikus könyve Tapasztalatok a jövő számára címmel jelenik majd meg, és nagyrészt a 2018 nyarán megvédett PhD doktorijára támaszkodik majd. Disszertációja a nemzetközi tőkeáramlások hatásaival foglalkozott, és külön részt szentelt az Észak-Macedóniával (korábban Macedónia) kapcsolatos elméletekre.

Gruevszki könyvét ugyanaz a kiadó jelenteti meg, amely nemrégiben Vlagyimir Putyin orosz elnök könyvét is publikálta Észak-Macedóniában.

 

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke. Letöltendő börtönbüntetésre ítélték, mert közpénzből vásároltatott magának egy páncélozott luxus Mercedest 600 ezer euróért, de emellett még öt ügyben folyik ellene eljárás. Börtönbe vonulása előtt azonban megszökött az országból.

November 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene, egy nappal később pedig ő maga tudatta közösségi oldalán, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért. Szkopje még aznap nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene. Egy héttel később Gruevszki szintén a közösségi médiában jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt.

Az hamar kiderült, hogy Albániából Budapestig magyar diplomáciai járművekkel szállították az elítélt ex-miniszterelnököt, később azonban az is felmerült, hogy már Macedóniából is magyar diplomaták szöktették.

A magyar rendőrség az ügyben egy feljelentés alapján 2018. december 18-án rendelt el nyomozást embercsempészés és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozást februárban már meg is szüntették azzal, hogy Gruevszki beléptetése a schengeni övezetbe a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően történt.