Deutsche Welle: Nikola Gruevszki már Macedóniából is magyar diplomaták segítségével szökhetett meg

Tudatosan készült a szökésre a macedón ex-kormányfő, eltűnése előtt magyar diplomáciai autókat láttak a közelében.

2018. november 28., 12:46

Szerző:

Igaza lehet Orbán Viktornak, és a hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélt macedón ex-kormányfő, Nikola Gruevszki Magyarország szökése izgalmas, mint egy krimi. Csakhogy a német közszolgálati Deutsche Welle (DW) legújabb információi szerint ebben a krimiben az Orbán-kormány a rosszfiúk oldalán állt. A DW volt az, amely megnevezte azokat a magyar diplomatákat, akik segítették Gruevszkit Albániából Magyarországra jönni, ahol menedékjogot kérhetett.

A német hírportál szerint azonban magyar diplomaták segíthették Gruevszki szökését Macedóniából Albániába, ugyanúgy, ahogy később ők kísérték át albánián és Montenegrón is .

A DW információi szerinte a két börtönbüntetése megkezdésére váró Gruevszki a macedón fővárosban, Szkopjében egyszerre négy lakást használt, hogy még a környezete se tudja biztosan, éppen hol tartózkodik. Az exkormányfőt november 8-án látták utoljára a macedón fővárosban az egyik tartózkodási helyéről, a szkopjei Marriott Hotelból kilépve, amelynek tulajdonosa az unokatestvére, Saso Mijalkov, aki az ő kormányzása alatt befolyásos titkosszolgálati vezető volt. A közelmúltban pedig letartóztatták a macedón hatóságok.

Nikola Gruevszki
Fotó: AP/Boris Grdanoski

Gruevszki a DW cikke szerint a szállodában tartózkodva is folyamatosan azt akarta elhitetni környezetével, hogy készül a börtönbe vonulásra, testőreit például arra utasította, hogy vegyenek neki a rácsok mögött is használható ruhákat. Eltűnése napján, november 8-án azonban 100 ezer eurót vett fel a bankszámlájáról. Öt nappal később a Facebookon jelentette be, hogy Budapesten van és menedékjogot kér.

Ennél fontosabb dologra is figyelmesek lettek azonban a hírportál által megszólaltatott szemtanúk és más források, akik egybehangzóan állították, hogy

a Gruevszki eltűnése előtti három hétben a szkopjei Mariott parkolójábant többször is láttak olyan magyar diplomáciai rendszámű autókat, amelyeket bizonyíthatóan használtak Szerbiában is. A macedón exkormányfőt pedig Szerbián keresztül utazott Magyarországra.

Arra, hogy a DW nem légből kapott, ellenőrízetlen információk alapján dolgozik, az is utal, hogy korábbi, leleplező cikkükben (amellyel meghazudtolták Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki tagadta a diplomáciai segítségnyújtást) nem csak a szökésben közreműködő magyar diplomatákat nevezték meg, hanem a Gruevszki szállításához használt magyar diplomáciai autók rendszámait is. A DW információit később Szijjártó is kénytelen volt később megerősíteni.

Mindezek alapján egyre valószínűbb, hogy Gruevszki nem pusztán szerencsét próbált Albánia fővárosában, Tiranában a magyar nagykövetségen, miután megszökött Macedóniából, hanem egy olyan ország külképviseletére állított be, amelyről biztosan tudhatta , hogy segítséget nyújt neki.