Kinevették Orbán Viktort, amikor azt magyarázta, hogy a menekültügyi eljárást a politika nem befolyásolja

2018. november 26., 20:51

Szerző:

Hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén többen is kérdezték Orbán Viktor miniszterelnököt a Gruevszki-ügyről, az MSZP-s Harangozó Tamás például azt firtatta, hogy ha a macedón exkormányfő állítása igaz, és ő a hazájában politikai üldöztetésnek van kitéve, akkor ennek fényében Magyarország továbbra is támogatja-e Macedónia EU- és NATO-tagságát. Orbán erre igennel válaszolt, hangsúlyozva, hogy az ügyben a magyar hatóságok szabályszerűen jártak el, Hozzáfűzte, a „Soros-féle világhálózat” vezetésével. Gruevszkit kórusban támadták, amiért megállította az Európai Unió felé tartó menekülteket a balkáni útvonalon.

– Macedónia ugyanolyan nyomás alatt állt, mint Magyarország, hogy engedje be a migránsokat, de Macedónia kitartott, és ezzel segített Magyarországnak is, hogy megvédhessük magunkat. Köszönet érte.”

– fogalmazott a miniszterelnök, azt állítva, Macedóniában politikai játszmák zajlanak, amelyekben a helyi igazságszolgáltatás is részt vesz, de szerinte Magyarország ezekbe nem avatkozik be, és véleményt sem mond róluk. Hangsúlyozta azt is, hogy Gruevszki tisztességes eljárásban volt része, amikor pedig Harangozó felhívta a figyelmét, hogy Magyarország már azzal beavatkozott a macedón igazságszolgáltatásba, hogy Gruevszkinek menedékjogot adott, úgy válaszolt:

– A menekültügyi eljárást Magyarországon nem a kormány folytatja le, erre külön hatóság áll fönn, a rá vonatkozó szabályok szerint jár el, minden menekültügyi döntés mentes a politikai befolyástól, kizárólag jogi mérlegelésen nyugszik.

Az ellenzéki padsorokban erre kitört a nevetés, a fideszes képviselők gyorsan elkezdtek tapsolni.

Az Országgyűlés plenáris ülése Orbán Viktor a hétfői plenáris ülésen
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gruevszki az elől a kétéves börtönbüntetés elől menekült Magyarországra, amelyre vesztegetés miatt ítélték, miután kiderült, hogy a belügyminiszterét megbízta egy magánhasználatra szánt 600 ezer eurós Mercedes beszerzésével. Szökésében szerepet vállaltak azok a magyar diplomaták is, akik Albániában és Montenegróban kísérték, ráadásul annak ellenére kivételes eljárásban, mindössze egy hét után kapta meg a menedékjogot, hogy útlevél nélkül érkezett Magyarországra, és a törvény szerint Budapest helyett Röszkén, a tranzitzónában kellett volna megvárnia a döntést a menedékjogi kérelméről. Emiatt a DK-s Arató Gergely hétfőn a bevándorlási különadó befizetésére szólította fel az Orbán-kormányt.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.