Az Orbán-kormányt felszólították, hogy Nikola Gruevszki miatt fizesse be a bevándorlási különadót

2018. november 26., 16:54

Szerző:

Hétfőn az Országgyűlés plenáris ülésén, az azonnali kérdések órájában Orbán Viktor miniszterelnök is megjelent, akinek a DK-s Arató Gergely esett neki a macedón exkormányfő, Nikola Gruevszki Magyarországra szöktetése miatt. Arató egyrészt üdvözölte, hogy Orbán a korábbi válaszaiban már nem nevezte szövetésegének a kétéves börtönbüntetés elől útlevél nélkül ide menekülő Gruevszkit, aztán felszólította az Orbán-kormányt, hogy egy illegális bevándorlás támogatása miatt fizesse be a saját törvényében megállapított bevándorlási különadót.

Az Országgyűlés plenáris ülése Orbán Viktor a hétfői plenáris ülésen
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Orbántól erre válaszul csak egy elég halvány megjegyzésre futotta. Azt mondta, visszautasítja a feltételezéseket, amelyek a magyar állam bármely szervét törvénytelenséggel vádolják, akik az utóbbit pedzegetik, azok nem mondanak igazat, valójában hazudnak. Szerinte Gruevszki tisztességes eljárásban helytállt, a kabinetet pedig azok az emberek támadják, akik a bevándorlás pártján állnak, és a terrorizmusért elítélt Ahmed H.-nak nyújtanak segítséget.

Gruevszki tíz éven át volt Macedónia miniszterelnöke. 2018 májusában vesztegetés miatt két év börtönre ítélték, miután kiderült, hogy a belügyminiszterét bízta meg egy magánhasználatra szánt 600 ezer eurós Mercedes beszerzésével. Novemberi szökésében a magyar diplomácia is szerepet vállalt, azután, hogy Szkopjéből távozott,  a tiranai és a podgoricai magyar nagykövetség munkatársai kísérték Albánián és Montenegrón át. a macedón exkormányfő – a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) volt vezetője végül arra hivatkozva kapott menedékjogot Magyarországon, hogy hazájában üldöztetésnek van kitéve Zoran Zaev jelenlegi szociáldemokrata miniszterelnök kormánya részéről. Az egyelőre nem világos, hogy ezt milyen bizonyítékokkal támasztotta alá a Bevándorlási és Menekültügyi hivatalban tartott eljárás során, de az Egyesült Államok szeretné, ha visszatérne a hazájába és letöltené a börtönbüntetését.

Orbán Viktor és Nikola Gruevszki 2017. szeptember 28-án Ohridban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Orbán korábban azért nevezhette a szövetségesének Gruevszkit, mert Macedónia az Európa felé tartó migránsok fő útvonalán fekszik, és kulcsszerep hárul rá az embertömeg feltartóztatásában. Nem mellesleg Gruevszki találta ki a Stop soros kampányt is, amelynek a szlogenjét Orbán szó szerint átvette tőle. A magyar miniszterelnök többször kampányolt Gruevszki és pártja mellett Macedóniában.

Ami a bevándorlási különadót illeti, azt Magyarországon azoknak a szervezeteknek kell befizetnie, amelyek bevándorlást segítő tevékenységet folytatnak. Ilyennek minősül minden olyan program, akció tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve előmozdítja a migrációt.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.