Kiket őriznek a magyar katonák Irakban?

Hová lett a Magyarország által titokzatos körülmények között befogadott ezerötszáz keresztény kopt család? Róluk először Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter beszélt, majd létezésüket Orbán Viktor miniszerelnök is megerősítette. Már az egész magyar sajtó a koptokat keresi, ám nem találni őket sehol. Van egy nagyon egyszerű magyarázat: az ezer befogadott kopt család nem létezik és nem is létezett soha. Lehet, hogy kormányzati blöff, propagandafogás volt csupán. A hazugság pedig most ráég Orbánékra. De van még egy lehetőség: az iraki területen lévő erbíli menekülttábor, ahol magyar katonák őrzik a keresztényeket.

2015. október 8., 17:50

Balog Zoltán először szeptember elején, Párizsban arról beszélt, hogy Magyarország ezer kopt keresztény családot fogadott be Egyiptomból és Irakból a legnagyobb titokban 2013–2014-ben. Majd Orbán Viktor is hasonló állítást fogalmazott meg a Die Weltnek adott interjúban, bár ebben egy 2012-es, kopt egyházzal kötött megállapodásról és már ezerötszáz családról beszélt. Balog azt is állította, hogy a családok magyar állampolgárságot is kaptak, de konkrétumokat arra hivatkozva nem mondott, hogy az érintettek érdekében tartják, kezelik bizalmasan a részleteket.

Mi beérnénk egyetlen családdal is, amelyik személyes vallomásával hitelesíteni az orbáni bejelentést. De nincs egy se.

A Magyarországi Kopt Ortodox Egyház vezetője sem találkozott az állítólagos befogadottakkal. „Ha valaki a koptoknál nagy veszélybe kerül, akkor eljön a templomba. Lehetetlennek tartom, hogy egy Magyarországon élő egyiptomi keresztényről az egyház ne tudjon. Ha valaki nem annyira vallásos, ha nem is jár templomba rendszeresen, amikor külföldre kerül, az első dolga, hogy felkeresi az egyiptomi kopt templomot. Ezt felelősségem teljes tudatában ki merem jelenteni – mondta Youssef Khalil a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

A kormányzati bejelentés óta keressük őket mi is – reménytelenül. A koptok ugyanis eltűntek. Sokak szerint soha nem is voltak. Legalábbis magyar terültre nem érkeztek meg. De akkor hogyan fogadhattuk be őket?

Egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy a keresztény kopt menekültek ilyen nagyságrendű befogadása egyszerűen nem igaz. A bejelentés valószínűleg nem volt több időzített propagandafogásnál, hogy az Orbán-kormány a menekültválság kellős közepén humánus, keresztényi, befogadó arcát mutathassa a közvélemény felé.

Erbíl a titok nyitja?

Valószínű, hogy a Balog ominózus bejelentésében hivatkozott egyiptomi és szír családok soha nem lépték át a magyar határt. Ugyanis a miniszternek a bejelentéssel egy időben elhangzott egy sokat sejtető mondata, ami akár magyarázatot is adhat arra, hol is van jelenleg ez az ezer család. Balog ugyanis ezt közölte (az MTI szerint):

„Balog Zoltán kedden arról beszélt Párizsban, hogy Magyarország 2013–2014-ben ezer keleti keresztény családot már befogadott Irakból és Egyiptomból titokban. Balog elmondta azt is, hogy az iraki Erbílben lévő menekülttábor, amelyet magyar katonai kontingens őriz, több milliárd forintjába kerül Magyarországnak.”

Azóta az is kiderült: a magyarok által őrzött, iraki terülten lévő Erbílben kifejezetten keresztény menekültek élnek.

Balog Zoltán akkor arra is utalt: a keleti keresztény családokat Irakból és Egyiptomból fogadtuk be „a helyi keresztény vezetők igazolásai alapján, a nyilvánosság kizárásával, biztonságos módon és a magyar állampolgárság megadásával, azzal a lehetőséggel, hogy bármikor visszatérhetnek az eredeti lakhelyükre”.

Az Erbílre vonatkozó gyanúnkat erősíti, hogy szerkesztőségünk immár egy hónapja nem kapott választ a koptok tartózkodási helyét illető kérdéseire egyetlen érintett állami szervtől sem.

Szeptember elején először Balog Zoltán minisztériumához, az EMMI-hez fordultunk, ahonnan az „illetékes” Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz irányítottak bennünket. Oda szeptember 17-én küldtük el kérdéseinket. Telefonon is próbáltuk elérni őket, de a központ géphangja mindannyiszor azzal dobott vissza bennünket: a vonalak túlterheltek, hívjuk később őket.

Miután egy hét eltelt bármilyen reagálás nélkül, a BM Sajtóosztályához fordultunk, akik „közvetítést” ígértek. Kérdésünkre, hogy akarnak-e egyáltalán válaszolni, vagy csak szívatnak bennünket, az volt a felelet: a BM mindig válaszol.

Most, két reménytelen hét után kijelenthetjük: nem, a BM nem mindig válaszol. Valószínűleg úgy gondolják: a hazugságnál még mindig jobb a hallgatás.

Íme a megválaszolatlan kérdések:

– Hány kopt keresztény személyt fogadott be Magyarország az elmúlt öt évben, illetve ezek mindegyike magyar állampolgárságot kapott-e?

– Magyarországon tették-e le az állampolgári esküjüket? Ha igen, mely településeken?

– Jelenleg Magyarországi állandó lakhellyel rendelkeznek-e?

– Ha igen, mely településeken élnek?

– Ha nem élnek életvitelszerűen Magyarországon, akkor hol, és miért nem jöttek Magyarországra?

– Vannak-e a befogadott családok között olyanok, amelyek jelenleg a magyar katonák által őrzött iraki Erbílben lévő menekülttáborban tartózkodnak?

11:27

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

Toroczkai László úgy gondolja, hogy a Mi Hazánk majálisán feltűnt náci karlendítőkről született fotó csak médiamanipuláció, hiszen a média egyik része le akarja járatni a mozgalmukat, a másik része pedig totálisan elhallgatja a pártjukat.