Két hónap alatt 40 milliárdot vert el a Belügyminisztérium a rendkívüli migrációs nyomás miatt

2018. november 13. 16:07 - szerző: 168 Óra

A Belügyminisztérium friss, a kormány honlapjára feltöltött szerződéslistája a tárca szeptemberi és októberi kifizetéseit részletezi. Eszerint a legköltségesebb tétel a migrációval kapcsolatos feladatok támogatása, erre összesen csaknem 40 milliárd forintot osztottak ki – írja a 24.hu.

  • 36 milliárd 605,8 millió forintot kapott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a migrációval kapcsolatos feladatok ellátására, 2018 II. félévére. További 3,5 milliárdot is megítéltek az ORFK-nak, szintén migrációs tevékenységre
  • A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) 464 milliót kapott 2018 II. félévére, migrációs feladatok támogatása jogcímen, 270 milliót pedig a migrációs feladatokkal összefüggésben az IJR (Intelligens Jelző Rendszer) üzemeltetésére.
  • 112 millió forint jutott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának a migrációval kapcsolatos feladatok támogatására, az év második felében.
  • A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat pedig 70,3 millió forinthoz jutott.

Az Orbán-kormány szeptember végén hosszabbította meg a tömeges bevándorlás okozta vészhelyzetet úgy, hogy migrációs nyomásnak semmi jele nem volt Magyarországon. Erre hivatkozva nyolcmilliárd forintot közép- és felsőkategóriás luxuskocsikra is elköltöttek vezetőknek, a rendőrségi statisztikában az október elejéig elfogott 365-ből hirtelen 4480 migráns lett. Ehhez képest valójában alig néhány bevándorló tűnik fel a déli határokon, a migránsáradatot tavaly augusztusban mutattuk be legutóbb.

Az mfor szerint a tömeges bevándorlás kezelésére minden eddiginél több pénzt költött a kormány tavaly, bár 2017-re mindössze 100 millió forintot terveztek be a kapcsolódó kiadásokra a büdzsé összeállításakor, az elköltött összeg ennek sokszorosa, 155,1 milliárd forint lett.