Karácsony Gergely szövetségre lépne Pozsonnyal, Varsóval és Prágával az EU-s támogatások miatt

2019. október 29., 12:35

Szerző:

A V4 tagországainak fővárosait, azaz Budapestet, Pozsonyt, Prágát és Varsót is ellenzék polgármester vezeti, a jelenlegi uniós finanszírozási rendszer szerint azonban mindegyikük a kormány hozzáállásától függően részesedhet brüsszeli támogatásokból.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a lengyel Gazeta Wyborczának arról beszélt, hogy kezdeményezné a négy főváros szövetségét, hogy együttesen lobbizzanak a közvetlenül a települések által lehívható uniós források növeléséért – szúrta ki a 24.hu.

A tervet szabad városok paktumának nevezte.

Hozzátette, hogy már beszélt az ügyben Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, aki megértően fogadta a felvetést.

Az EU jelenleg is lehetőséget biztosít egy költségvetési keretből arra, hogy önkormányzatok közvetlenül pályázzanak fejlesztési forrásokra, azonban ennek mérete eltörpül a kormányok által felosztható uniós támogatásokhoz képest. Az is érdekes, hogy Karácsony Gergely hogyan oldanák meg, hogy a V4-ek fővárosai részesedjenek jobban az esetlegesen megnövelt keretből, ugyanis az EU-ban ezekre a forrásokra az egyenlőség jegyében minden önkormányzat pályázhat.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.