Karácsony Gergely: Ha fennmaradnak a kormányzati megszorítások, már csak az a kérdés, mikor megy csődbe Budapest

2020. június 9., 16:44

Szerző:

Többpontos javaslatcsomaggal érkezik a szerdai kormányülésre a főpolgármester. Karácsony Gergely azt mondta, a jövő évi költségvetés egy súlyos megszorítócsomag az önkormányzatoknak és az embereknek is. Emlékeztetett, járványügyi védekezésre hivatkozva korábban már rengeteg forrást vont el a kormány.

Jelezte, nem csak jövő évre akarnak megszorítani, hanem a ciklus végéig ezeket a megszorításokat fenn akarják tartani. Ha ezek eddig megmaradnak, akkor csak az a kérdés, mikor megy csődbe a főváros – fogalmazott a városvezető.

Javaslatai a következő pontokból állnak:

  • Ne vonja el a kormány a gépjárműadót az önkormányzatoktól. Amennyiben ezt visszakapják, ezt kizárólag útfelújításra lehessen csak használni. Ha ez nem történik meg, akkor erre a feladatra semmilyen forrása nem lesz sem a kerületeknek, sem a településeknek.
  • Kompenzálja a tömegközlekedésben kieső jegybevételeket az állami a járvány idejére. karácsony Gergely szerint ez idén és jövőre lenne szükséges. „Csak a 3-as metró szakaszán több ember utazik, mint a MÁV teljes vonalain" – fogalmazott majd hozzátette, a MÁV utasonként hússzor annyi támogatást kap az államtól, mint az önkormányzat saját utasaira. Becslése szerint 20-30 milliárd forintos mínuszban van a BKK jelen állapotban.
  • maradjon meg az óriásplakátokra kivetett építményadó. Noha ezt a kormány megszüntetné, ez az igazságos közteherviselés részének tartja a főpolgármester. Megjegyezte, az óriásplakátok amúgy is csúfítják a városképet, már csak ezért is indokoltnak tartja a közteher megtartását.
  • A fővárosi önkormányzat és a kerületek bevonásával használjak fel a járványügyi uniós támogatásokat

Úgy véli, ezek méltányos javaslatok, a polgármesterek a lelkük mélyén ugyanezeket gondolják, csak többen nem merik elmondani – jelentette ki.

Emlékeztetett, a miniszterelnök korábbi megnyilvánulására, mely szerint minden korábbi, a fővárossal kötött megállapodás érvényes. Ehhez képest azt látják, hogy az állami kukaholdig 3,6 milliárd forinttal tartozik az FKF-nek és a hármas metróhoz beígért 3 milliárdos támogatást sem kapják meg idén.

Újságírói kérdésekre az alábbi válaszokat adta Karácsony:

  • Az útfelújítási tervek szakmai alapokon készültek, több utat fognak felújítani a fideszes kerületekben, mint az elmúlt években.
  • A Lánchíd ügye: A főpolgármester értetlenül áll a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban. Megörökölt egy közbeszerzési eljárást az előző városvezetéstől, amelyről Tarlós István mondta, hogy drága. Emiatt ezt a tendert érvénytelenítették. Az újabbat csak akkor tudják lefolytatni, ha a főváros pénzügyileg nem kerül abba a helyzetbe, hogy gyakorlatilag minden beruházást le kell húznia a forráselvonások miatt.
  •  „A teljes felújításhoz 20 milliárd forintra lenne szükség, nagyjából ennyit buktunk el a közösségi közlekedés finanszírozásából, és hogy ha hozzávesszük a Budapest-adót, akkor ez meg is duplázódhat.” – fogalmazott.

  • Nincs szándéka eltérni az egységes taxitarifáktól, de mindenkinek kikéri a véleményét. Karácsony Gergely azt mondta, személy szerint azt gondolja, kellenek átmeneti kedvezmények, de az egységes díjszabás feloldására kevés érvet lát.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.