Programot hirdetett a volt klubrádiós Pikó András, az ellenzék közös polgármester-jelöltje Józsefvárosban

2019. augusztus 28., 12:13

Szerző:

Pikó András, a civilek és a demokratikus ellenzéki pártok, a Momentum, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd józsefvárosi polgármester-jelöltje sajtótájékoztatón mutatta be szerda délelőtt programját a VIII. kerületben, illetve a közös lista jelöltjeit. Az újságíróból politikussá vált Pikó András azzal indokolta jelöltségét, hogy újságíróként már elfogytak a szavai és a kérdései.

– Látjuk, hogy merrefelé megy az ország. Látjuk, hogy romokban az egészségügy, hogy hogyan esik szét a közoktatás, és ugyanezt látjuk itt Józsefvárosban is. Látjuk a koszos utakon, és látjuk a ránk szakadó emeletekről, ránk szakadó vakolatról. És közben azt is tudjuk, hogy százmilliárdok mennek el a Fidesz rendszerének az életben tartására. Bár más a lépték, de ugyanez a helyzet Józsefvárosban. Itt is százmilliókat költünk a fideszes rendszer fenntartására. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Fidesz maga a probléma

– mondta Pikó.

A polgármester-jelölt 16 éve él a kerületben. Azt látja, hogy kétszeresen is megkárosítja a Fidesz az ott élőket egy semmilyen problémát nem kezelő, de az embereket szembe állító gyűlöletkeltő politikával, ami a helyi önkormányzat működését jellemzi. Egy olyan kerületet, ami a leginkább rászorult volna a támogatásra. Közölte, hogy Józsefvárost vissza fogják venni a Fidesztől, és visszaadják azt a józsefvárosiaknak.

– Az önkormányzatunk egy korrupt hatalmi rendszer függelékévé vált, amikor minden nap, minden hónapban, minden évben ki kell fizetnünk a haveri megbízásokat, a csókosoknak juttatott közbeszerzéseket, és a több száz milliós helyi propagandát

– állapította meg.

Ígérete szerint ezeket a pénzeket október 13. után visszaveszik, és arra fordítják, akiket valóban megillet, a józsefvárosiakra.

– Olyan önkormányzatunk lesz, amely a költségvetését az itt élők részvételével fogja megalkotni, és amelynek a működése minden tekintetben, minden részletében átlátszó lesz

– mondta.

 

Programjából négy pontot emelt ki.

  • Ma Józsefvárosban a legnagyobb probléma a köztisztaság hiánya. Megfogalmazása szerint hiába gyönyörű a kerület, de be kell ismerni, hogy a főváros egyik legkoszosabb kerülete. Megválasztása esetén meg fogják duplázni a köztisztaságra szánt pénzt, növelik a kukák és takarítógépek számát, és új, nyilvános és őrzött közvécéket állítanak be.
  • Zöldebb Józsefvárost hoznak létre, új közparkot terveznek, mivel jelenleg nagyon kevés, mindössze 2,4 négyzetméter zöldterület jut egy józsefvárosira. Az a tervük, hogy minden évben ötezer négyzetméterrel növeljék a közösségi terek és zöldterületek felületét.
  • Józsefvárost kétszeresen is sújtja a lakhatási válság. Úgy véli, az önkormányzat bűnösen felelőtlenül gazdálkodik a lakásállományával. Hiába minden tizedik józsefvárosi lakás önkormányzati tulajdonú, jelenleg 1500 lakás áll üresen. Pikó Andrásék azzal kezdik majd, hogy felmérik az állományt, felújítják az ingatlanokat, és mindenki számára hozzáférhető, igazságos pályázati rendszert hoznak létre. A lakások számát is gyarapítani akarják a lakásgondok enyhítésére, egyrészt magánberuházásban épülő társasházak beruházóival, illetve egy önkormányzati, nonprofit lakásügynökség alapításával.
  • Szociális, szolidáris Józsefvárost hoznak létre. Itt a legalacsonyabb az adózott jövedelem, ez a főváros egyik legszegényebb kerülete. Egy olyan támogatási rendszert és döntéshozatalt terveznek, amely emberséges, átlátható és tisztességes lesz. Módosítják a hátralék-kezelési rendszert, és olyan új, szociális modellt hoznak létre, amelynek az alappillére a lakhatási támogatás lesz.

Pikó András megjegyezte, hogy a Fidesz azt terjeszti róla, hogy hajléktalanokkal akarja elárasztani a kerületet, miközben a kormánypárt politikája teszi ezt. Hozzátette, hogy a kormánypárt nem kezelte a hajléktalanság problémáját, annak ellenére, hogy 2006 óta többségben van a Fidesz Józsefvárosban.

– Az a vezető, aki kormányon van, és tehetne a problémák megoldásáért, de ennek ellenére a földön fekvőbe, a leggyengébbe rúg, az méltatlan a hivatalára

– közölte a jelölt.

Ígérete szerint október 14-én hozzálátnak a munkának, ha nyernek, egy napot sem várnak.