Jön a szörnyek keringője, csütörtökön Matteo Salvini, hétfőn Heinz-Christian Strache néz be Budapestre

2019. április 30., 11:24

Szerző:

Gyors egymásutánban az európai szélsőjobb két ismert politikusa is Budapestre látogat találkozni Orbán Viktorral – derül ki a Népszava cikkéből. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a szélsőjobboldali Liga elnöke csütörtökön jön, hivatalosan hivatalosan egy találkozóra Pintér Sándor belügyminiszterrel, de Orbán Viktorral is leül tárgyalni. Négy nappal később, jövő hétfőn Heinz Chrsitian Strache osztrák alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke testi tiszteletét a magyar fővárosban. Ő hivatalosan egy miniszteri találkozó kedvéért érkezik, de borítékolható, hogy összefut Orbán Viktorral is. Az egyelőre nem világos, hogy Orbán Viktor kormányfőként, vagy a Fidesz elnökeként fogadja-e az osztrák alkancellárt.

Orbán Viktor Milánóban Matteo Salvini és Orbán Viktor Milánóban 2018. augusztus 20-án
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A két látogatás nyilvánvalóan azt sugallja, hogy a Fidesz inkább radikalizálódik még egy kicsit, és az európai szélsőjobb kegyeit keresi a május 26-i választások előtt az Európai Néppártéi (EPP) helyett.  Sem a Liga, sem az FPÖ nem a konzervatív európai pártcsaládjának a tagja, Manfred Weber csak egy feszült hangulatú találkozóra nézett be a magyar kormányfőhöz március 12-én.

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.